Divendres, 12 Març 2021 13:26

Son Bonet Pulmó Verd recull en dues setmanes 1300 al·legacions en contra del Projecte de Parc Fotovoltaic a Son Bonet.

L’oposició al projecte és un clam de tot el poble de Marratxí i la plataforma demana un posicionament clar del Govern en contra del
projecte.

 

Son Bonet Pulmó Verd ha presentat avui les al·legacions per evitar que el projecte de Parc FTV a Son Bonet sigui declarat projecte estratègic industrial per part de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. La plataforma ciutadana marratxinera ha aconseguit en poc més de dues setmanes recollir 1300 al·legacions i les presenta com a aval per demanar al Govern de les Illes Balears que es posicioni a Madrid davant a AENA per a que retiri el seu projecte.

Una agressió a l’Ordenació Territorial del municipi: El Govern ha d’actuar.

La plataforma considera que el Govern de les Illes Balears, s’ha d’implicar davant el que és una agressió a la governança municipal de Marratxí i un greu perjudici per a tota la ciutadania d’un abast sense precedents. Per això és important que el Govern de les Illes Balears envii un missatge clar al Govern Central oposant-se a aquest projecte.
Volem recordar que el projecte de Parc Fotovoltaic d’AENA afecta a la zona de Son Bonet classificada com a Sistema General d’Espai Públic Lliure segons l’aprovació de les Normes Subsidiàries de l’any 1999. Aquest espai l’utilitzen habitualment els veïnats des Pont d'Inca, Es Pla de na Tesa, Cas Capità i Sant Llatzet des de fa més de 40 anys i és mantingut exclusivament per l’Ajuntament de Marratxí i la bona voluntat d’alguns veïnats. Aquesta zona verda, representa l’àrea recreativa, de passeig i de joc lliure per a infants i mascotes en un entorn urbà molt massificat i és l’únic espai proper al municipi sense barreres per a persones amb diversitat funcional.
Es vol recordar que el projecte de Parc Fotovoltaic d’AENA ocupa l’espai on l'Ajuntament de Marratxí havia proposat un projecte d'ordenació
paisatgística amb la plantació d’un pinar mediterrani (amb 1.875 pins Pinus halepensis). Fet que demostra l’interès general de la ciutadania a mantenir Son Bonet com a pulmó verd al municipi i no com un espai per desenvolupar una activitat industrial.
A tot això l’Ajuntament de Marratxí ha emès un informe desfavorable d’aquesta instal·lació a la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic en contra de la declaració de projecte estratègic industrial.

Un projecte de «Green Washing» per afavorir els inversors d’AENA, NO un projecte estratègic.

Des de la plataforma volem recordar que ja hem denunciat que aquest projecte no obeeix a cap interès estratègic industrial. Aquest projecte obeeix a la necessitat d’AENA de compensar administrativament -i de cara a la galeria- la gran petjada d’emissió de carboni de què l'empresa és responsable, així com de complir el seguiment del PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima). Però, ni de bon tros, pot compensar l’alt grau d’emissions que genera a el tràfic aeri de l’aeroport de Son Sant Joan.
El Parc FTV a Son Bonet és un despropòsit perquè no es realitza cap projecte d’autoconsum, fet que fa que es perdi eficiència energètica. Serà un projecte de producció energètica i venda a la xarxa, amb un elevat cost econòmic -recordem que AENA és una empresa pública- i ambiental -recordem que té un compromís social i ecològic-. Es pretén realitzar la connexió del suposat Parc amb la subestació elèctrica de Son Orlandis. Per tant, AENA va en contra de la la tendència lògica actual, segons la qual fins i tot les grans empreses elèctriques implanten petites centrals properes al lloc de consum.
Per altra banda mentre la ubicació lògica de la polèmica instal·lació seria el propi aeroport de Son Sant Joan, s’ha anunciat la posada en marxa d’un Pla Immobiliari per al sòl vacant de l’Aeroport, posant de manifest el caràcter especulatiu de tot plegat.

Yllanes ha afirmat que no el declararia Estratègic Industrial. Una nova declaració institucional en contra del Projecte.

La setmana passada Juan Pedro Yllanes, conseller de Transició Energètica va manifestar públicament que no declararia el projecte com a estratègic industrial. Si és així serà una nova resolució de les administracions públiques de les Illes en contra el projecte de Parc Fotovoltaic.
Volem recordar que a aquesta nova resolució (si finalment es produeix de manera oficial) se li haurà de sumar les declaracions institucionals de l’Ajuntament, el Consell de Mallorca i del Parlament de les Illes Balears, en contra del projecte. I finalment el referenciat informe desfavorable de l'ajuntament. A més del constant degoteig de  posicionaments de gairebé tots els partits polítics a distinta escala tant  municipal com autonòmica.

La societat civil, un clam

La defensa del Pulmó Verd de Son Bonet ha rebut un suport massiu de tota la societat Marratxí i de les principals entitats conservacionistes i de defensa dels drets civils de Mallorca. Així doncs Son Bonet Pulmó Verd, compta amb el suport de les entitats,
Amics de la Terra, Arca, ATTAC, GOB, Jubilats Per Mallorca, Terraferida, a nivell illenc. A nivel local a rebut el suport de AAVV Xaloc(Pla de Na Tesa), AAVV Cas Capità, AAVV Son Llàtzet, AAVV Pont d’Inca, AAVV Boreal (Figueral-Can Farineta- Sa Vinya)AAVV, Fridays For Future, Save Mallorca, Bàsquet Pla, UD Pla de Na Tesa, Es Puntet Club d’Esplai, AMIPA CEIP Janer Manila, Es Liceu i moltes més entitats de tot el municipi de Marratxí i de l’Illa de Mallorca.

 

Llegir 195 vegades
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.