Residus

Residus (98)

La política en matèria de residus, ha estat una de les més contestades per part del GOB que reivindica des de sempre la priorització de les polítiques de reducció, reciclatge i reutilització i que ha impulsat durant anys la conscienciació i sensibilització i l'aplicació de la recollida selectiva arreu dels municipis de Mallorca. Evidentment, la principal amenaça avui dia és la tendència creixent en la producció de residus per habitant, lligat a l'augment de la capacitat d'incineració que ha esdevingut, la principal aposta política pel que fa al tractament dels residus, amb les implicacions socials, econòmiques i ambientals d'aquest model de gestió de residus implantat a l'illa a través dels corresponents Plans Directors Sectorials.

Les opcions de instal·lacions hiperdescentralitzades, implementat solucions mitxes de compostatge tradicional, domèstic, comunitari i agrocompostatge, fora del servei públic vinculat a TIRME, serien molt més eficients en termes econòmics, reperecutirien en l'economia el desenvolupament local i evitaria el transport implícit a la gestió centralitzada, que en aquests cas no només és de residus i compost, sinó també d'ingents quantitats d'aigua necessària pel funcionament de les plantes i que ara mateix no està en absolut garantit al projecte. 

Aquests són els cinc aspectes irrenunciables a la futura Llei de Residus en el seu pas pel Senat.

Per segon any consecutiu, el GOB Menorca i Mallorca seguim amb el Projecte Microplastic Watchers d'Observadors del Mar.

La Plataforma per una Mar sense Plàstic organitza una performance per reclamar una Llei Estatal de residus ambiciosa i alineada amb Europa.

Avui entren en vigor el gruix de les disposicions recollides en la Llei de Residus de 2019, la que posa límit als plàstics d'un sol ús.

La Comissió europea ha acceptat portar a tràmit la denúncia feta per 16 entitats del territori a les actuacions injustes i lesives de les institucions espanyoles al cometre contínues infraccions i incompliments de la normativa comunitària en matèria de gestió de residus.

"Totes les prospeccions sobre la preparació per a la reutilització i reciclatge en 2020 obliguen a pensar que a l'Estat espanyol no complirà els objectius establerts per la Directiva 2008/98 / CE", diu la denúncia presentada per aquest grup de col·lectius.

Aquest gener, el GOB Mallorca i el GOB Menorca iniciaran mostrejos a platges amb 3 centres educatius. Les dues entitats se sumen així a la comunitat d’Observadors del Mar a través del projecte Microplastic Watchers. El GEN-GOB, a les Pitiüses, ja hi forma part des de 2017.

Pàgina 1 de 9

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob