Dimecres, 23 Gener 2013 12:45

23/11/2013. NO volem ser el femer d'Europa fa una crida a la mobilització social aquest dissabte contra #eurofems

Perquè Mallorca NO necessita duplicar la incineració amb residus de fora. Perquè NO permetrem que atemptin contra la nostra salut per a beneficiar un negoci privat. Perquè NO volem un futur hipotecat, turísticament i ambientalment, sotmès a un monstre engolidor de fems i als interessos d'un conglomerat d'empreses que fan negoci amb la nostra salud.

 

 

 

23/11/2013. NO volem ser el femer d'Europa fa una crida a la mobilització social aquest dissabte contra #eurofems

Perquè Mallorca NO necessita duplicar la incineració amb residus de fora. Perquè NO permetrem que atemptin contra la nostra salut per a beneficiar un negoci privat. Perquè NO volem un futur hipotecat, turísticament i ambientalment, sotmès a un monstre engolidor de fems i als interessos d'un conglomerat d'empreses que fan negoci amb la nostra salud.

_________________________________________________________________________________________

 

Perquè?

La iniciativa d'importar residus a Mallorca per cremar a la incineradora de Son Reus per així rendibilitzar la inversió feta en la incineradora, ha posat de manifest i ha tret a la llum, el pervers negoci i els interessos obscurs que s'amaguen darrera la gestió dels residus a Mallorca des de temps enrera i que hipotequen el futur de Mallorca. Des del primer anunci de les intencions de Govern i Consell, l'obscurantisme, les falsetats i la falta de transparència, ètica política i participació pública, han marcat tot aquest despropòsit. Els motius són molts, però aquí volem destacar que:

 

 • La salut i el medi ambient es sotmeten, amb aquesta operació, als interessos de TIRME – empresa propietat de Enel Green Power, Iberdrola, FCC i Urbaser, empreses constructores i elèctriques que ja feren negoci amb la construcció dels forns i ara pretenen fer-lo amb la venda d'electricitat.
 • A Mallorca, regió petita i insular que viu del turisme, tenim la incineradora més gran del sud d'Europa. Unes Infrastructures sobredimiensionades, que no necessitam, pagades amb doblers públics.
 • El contractes blindat entre Consell de Mallorca i TIRME asseguren els guanys d'aquesta darrera empresa, i hipotequen el futur de Mallorca fins l'any 2041.
 • A Mallorca pagam la tarifa per incineració més cara de tot l'estat i a més, i contradint tots els principis de sostenibilitat, quan més reciclam més pagam, i ara ens hem de sotmetre a l'amenaça de TIRME de pujar la tarifa si no s'incrementa el núm. de tones a incinerar?
 • Alerta vermella per a la salut pública i el medi ambient. Amb la incineradora funcionant a ple rendiment augmenten els perills per la salut i el medi ambient: increment de morts per càncer a la proximitat de les incineradores, contaminació de pous per dioxines, contaminació de cultius...
 • Ens volen enganar: combustibles sòlids recuperats, exportació de serveis ambientals, valorització energètica...TRADUÏT: ens duran fems d'Europa a cremar aquí, TIRME produirà energia que vendrà a Endesa (propietat de ENEL) i així engreixarà els seus comptes de beneficis.
 • Les cendres i escòries tòxiques, un altre element de negoci. El partit popular pretén “col·locar” les cendres en obres públiques i omplir les pedreres d'escòries.
 • Quina postal! Convertir-nos en el femer d'Europa té i tendrà efectes nefasts sobre la imatge turística, principal motor de l'economia a una comunitat turística com la nostra. Mitjans internacionals ja se n'han fet ressò i ho han qualificat com “un atemptat per a la nostra illa”

 

 

 

Què farem?

Una cadena humana que, simbolitzarà els cordons sanitaris que els Mallorquins feien per evitar l'arribada de vaixells que poguessin portar la pesta a l'illa. Ara el mal continua venint per la mar, i ho volem evitar creant una gran cadena humana al moll comercial de Palma per evitar-ho.

 

Com i on?

 

A les 11.00h ens concentrarem al Parc de la Mar, davora de l'edifici d'aduanes, davant de la seu. En la concentració es procedirà a la lectura d'un manifest.

 

Des d'allà, a les 11.30h es distribuirà la cadena humana pel carrer del moll comercial, que és on arriben els vaixells carregats de fems a Mallorca.

 

Es desplegarà el lema de la campanya i posteriorment es disoldrà la cadena.

 

Objectiu

Que es visualitzi l'oposició social generalitzada al projecte del Consell. Que el Consell recapaciti i sigui valent i s'estableixi un compromís o pacte de totes les forces polítiques per reconduir, ara que encara hi som a temps, aquesta perversa situació, primant l'interès públic i la sostenibilitat de la gestió de residus a Mallorca. Concretament:

 

 • que es revisi el contracte amb l'empresa concessionària i els termes que regulen la concessió del servei públic
 • que simpulsi una Llei de Residus que:
  • respecti les directrius en matèria de gestió de residus que fixa la Unió Europea, començant per la prevenció, la minimització, el reciclatge i la recuperació i deixant en darrera instància les fraccions de residus que acabin a incineració o abocament controlat. L'objectiu hauria de ser aconseguir com a mínim un 60% de reciclatge en front als objectius actuals que plantegen un 60% d'incineració al 2020.
  • obligui a redefinir les infrastructures del Pla Director Sectorial de Residus a partir dels criteris de proximitat, suficiència i simplificació tecnològica, apostant per la minimització dels residus generats (quan menys residus, més ocupació, més economia local i menys despeses en gestió de residus tòxics, etc), tractament de la fracció orgànica, recuperació màxima dels residus d'envasos (implantant sistemes de devolució, depòsit i retorn, SDDR) i apostant per l'establització de les fraccions residuals destinades a acobament, de manera que es podria plantejar en tancament progressiu de les línies d'incineració.
 • acabin amb la relació de força que TIRME té sobre la política de gestió de residus a Mallorca que prioritza el negoci per damunt dels interessos generals

 

Que no t'emmerdin! Vine a dir NO!

#26G

 

Entitats adherides:

GOB

Amics de la Terra

Greenpeace Mallorca

Associació de Veïns de Bunyola

Associació de Veïns de Palmanyola

Associació de Veïns de Son Sardina

Ajuntament de Santa Margalida

ALCAIB

ATTAC Mallorca

Col·lectiu Bunyola es Mou

Col·lectiu Cultural Sitja de Bunyola

Endavant-OSAN

Col·lectiu Albaina

Obra Cultural Balear

STEI-i

GADMA

Amics de la Vall de Coanegra

COM Ú

Consell de la Societat Civil de Mallorca

Frente Cívico Somos Mayoría de Mallorca

 

Llegir 2940 vegades Darrera modificació el Divendres, 19 Juny 2015 18:31

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.