Residus

Demanam a la fiscalia l’obertura d’una investigació per l’abocament d’escòries al port de Palma

Consideram que el fet d’abocar-les directament a la mar representa un greu risc sobre els ecosistemes i salut humana.

 

El passat mes de juny el GOB va sol·licitar la paralització de l’abocament d’escòries per a l’ampliació del Moll de Ponent i la retirada del material abocat.

El Consell de Mallorca ha paralitzat l’abocament, però el material segueix a l’aigua i no tenim cap garantia respecte del material ja abocat, pel que fa sobretot a la possible presència de metalls pesats. De moment, l’efecte més visible és la presència persistent de plàstics mig cremats a les platges properes, però tot i ser greu, no és el que més ens preocupa.

El tema de les escòries provinents del procés d’incineració per a la realització de les obres d’ampliació del Moll de Ponent per part de l’APB, continua preocupant a la societat i a les entitats ecologistes.

El mes de juny el GOB demanava la paralització dels abocaments i la retirada del material abocat i de llavors ençà, hem estat en contacte amb les administracions ambientals responsables, però a dia d’avui no tenim cap resposta que ens tranquil·litzi, ni en relació als possibles efectes del material ja abocat (que podria ser potencialment considerat com un delicte ecològic per la presència de plàstics que s’aboquen a la mar i sobretot la possible presència de metalls pesats), ni en relació a que no s’acabi reprenent la utilització de les escòries abocant el material directament a la mar sense cap tipus de procediment ni garantia des del punt de vista d’avaluació de l’impacte ambiental.

De moment, l’abocament s’ha paralitzat però no tenim constància que s’hagin realitzat analítiques ni s’hagin pres mostres del material ja abocat i això és el més preocupant. Per altra banda, posam en evidència el fet que aquest projecte, amb totes les implicacions ambientals greus que té, no hagi passat cap tipus d’avaluació d’impacte ambiental contravenint el dret comunitari, concretament per la Directiva 2001/42/CE, de 27 de juny, sobre avaluació de les repercussions de determinats plans i programes en el medi ambient, i per la Directiva 2011/92/UE, de 13 de desembre, d’avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient.

Es per tot això que ahir dematí el GOB va registrar a Fiscalia un escrit requerint l’obertura d’un expedient d’investigació a fi de clarificar els fets denunciats.

 

Recordam que:

1. TIRME assegura que es tracta d’escòries que han estat tractades convenientment però la presència de plàstics mig cremats fa pensar que, com en molts altres casos denunciats per entitats ecologistes http://www.ecologistasenaccion.org/article9000.html, el procés de incineració no es fa correctament, en tant que no s’assegura la destrucció del residu (ni per temps de residència (dos segons), ni per temperatura de combustió (850 °C).
2. Es tracta d’un cas especialment greu perquè s’aboca directament a la mar.
3. Pot representar un risc greu sobre els ecosistemes i salut humana. No ho deim ni els ciutadans ni els ecologistes només, la fitxa elaborada pel CEDEX (http://www.cedex.es/NR/rdonlyres/DDFD2BDC-ADF6-4204-A89B-A084FF2423D0/119967/CENIZASDEINCINERADORA1.pdf) adverteix que l’ús d’escòries pot representar risc pels ecosistemes i la salut humana si no és gestionada amb les garanties suficients.

El GOB qualifica d’escàndol l’abocament d’escòries a la mar, que a més presenten restes plàstic que entenem que haurien de desaparèixer totalment si la incineració es fes amb totes les garanties, i que a més, com indica CEDEX un dels problemes més greus de reutilització d’escòries és la possible contaminació de l’aigua per metalls pesats i lixiviats.

En el cas de la badia de Palma, això podria representar un delicte ambiental.

Demanam l’obertura d’un expedient d’investigació a fiscalia i exigim responsabilitats respecte de l’ús indiscriminat de les escòries ja que es tracta d’una operació perversa que amb l’excusa de «reutilizació» i de «l’eco-àrid» sense haver d’extreure material nou de pedreres senzillament el que pretén és llevar-se del damunt l’excedent d’escòries de la planta d’incineració i evitar a l’empresa TIRME els costos del seu correcte emmagatzematge.

 

Tags: APB, Autoritat Portuària de Balears, Escòries, Incineració,, Port de Palma,, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents