Dimecres, 30 Mai 2018 18:12

La Comissió Europea obligarà a reciclar el 90% de les ampolles de plàstic el 2025 i segueix el camí de la Llei de Residus per aconseguir-ho

 

En una directiva històrica, Brussel•les posa solució als 10 productes de plàstic d'un sol ús que més es troben a l'entorn i convida a adoptar el Sistema de Dipòsit per acabar amb les ampolles de plàstic abandonades

A Mallorca es generen gairebé 600 quilos (595) de fems a l'any i el 77% (459) és plàstic

Cada dia a les Balears, un milió d'envasos de begudes es perden i acaben contaminant les illes

L'inici de la fi dels productes d'un sol ús. Així es podria resumir la directiva contra els productes de plàstic que ha presentat avui la Comissió Europea (CE) en el marc de la seva estratègia de plàstics. "L'aire, l'aigua, la terra i els nostres cossos. Tot està contaminat pel plàstic. Per això volem apostar per diferents solucions que acabin amb l'impacte negatiu que produeixen els productes de plàstic d'un sol ús", ha resumit el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

Cada any, 500,000 tones de plàstics abandonats acaben en els mars dels països de la Unió Europea. I, des de Brussel•les, han volgut dir prou i promoure solucions per fer desapareix el 70% de tots aquests residus de plàstic que arriben als nostres oceans.

En relació amb les ampolles de plàstic, la nova directiva obligarà els estats membres a recuperar el 90% de totes elles de manera separada en 2025. És un objectiu tant ambiciós com necessari i només es pot aconseguir aplicant un Sistema de Dipòsit en el qual els consumidors poden tornar-les al comerç i així recuperar un dipòsit deixat prèviament. "Per aconseguir complir aquest objectiu, els estats membres podran posar en marxa Sistemes de Dipòsit i Retorn, per exemple", ha confirmat la mateixa CE en el seu comunicat oficial.

Aquest és un sistema que es pretén impulsar dins de la Llei de Residus i Sòls Contaminats que ha de ser aprovada durant els propers mesos i que pot acabar amb el milió de llaunes i ampolles que cada dia es perden i contaminen l'entorn de les illes. A més, la directiva de la CE també inclou altres mesures que s'inspiren en el que s'està plantejant a la llei balear:

-Forçar als productors a redissenyar els seus productes perquè la tapa vagi unida a l'envàs
-Responsabilitzar als productors amb el cost de tot el que es reculli i es recicla en les accions de neteja de costes, platges i fons marins.
-Prohibir productes com coberteries de plàstic, globus o bastonets per a les orelles.
-Obligar als productors a responsabilitzar-se de la gestió de molts productes de plàstic d'un sol ús que fins ara ningú tenia en compte.

"La CE s'ha despertat gràcies a la crida dels ciutadans europeus exigint solucions per la contaminació provocada pel plàstic en el nostre medi ambient. Prohibir productes innecessaris i promoure alternatives i eines existents més sostenibles és clau", han valorat des de l'aliança d'entitats europees Rethink Plastic

Ara, la nova directiva haurà de ser aprovada definitivament pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea.

 

Aquest document ha estat realitzat amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med. El seu contingut és responsabilitat del GOB i no es pot considerar que reflexa la opinió de la Fundació Prince Albert II de Mónaco, de BeMed o dels seus fundadors

 

Llegir 656 vegades Darrera modificació el Dijous, 18 Juny 2020 10:45

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.