Residus

La plataforma ‘Per una mar sense plàstic’ denuncia la crítica a la Llei de residus per part de l’oposició de CAEB, grans superfícies i hotelers.

Es tracta d’una llei ambiciosa, pionera en el plantejament de la reducció d’envasos d’un sòl i plàstics, un dels problemes ambientals més greus dels darrers temps, i a la qual les entitats i el comerç balear donen suport.

Amics de la Terra, Greenpeace, GOB, Fundació Deixalles, Rezero, Retorna, PIMECO i Recircula, les entitats de la plataforma ‘Per una mar sense plàstic’, denuncien les darreres crítiques a la Llei de Residus per part de CAEB, federació hotelera i grans superfícies.

Consideram que es tracta de l’inici d’un canvi de model de gestió de residus apostant fortament per la prevenció dels residus i la gestió eficient dels recursos, apuntant objectius clars de prevenció i reutilització, dos aspectes claus fins ara oblidats en el marc normatiu de gestió de residus insular.

Aquesta llei té el potencial de convertir-se en una fita per a l’Estat espanyol i Europa en la lluita contra la contaminació per plàstics i pot servir d’exemple per a altres regions i països del Mediterrani i Europa. Això, és evident, incomoda a determinats sectors econòmics que s’oposen a aquesta iniciativa.

Es tracta d’una llei pionera en l’àmbit europeu pel que fa a la implantació de mesures de prevenció, com la prohibició de determinats envasos d’un sòl ús, la reducció del malbaratament alimentari o la implantació dels Sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, implantats a més de 40 països i regions i que pot representar incrementar fins al 90% la recollida d’envasos per a possibilitar la futura reutilització, tal com estableixen les noves directives europees. I és per això que representants del comerç local, com PIMECO, dóna suport a la llei, ja que assegura un futur més sostenible per les Illes i fomenta el consum de proximitat.

Són apostes valentes que generen reticències als empresaris. Unes reticències poc fonamentades des del punt de vista de les implicacions reals que aquests canvis suposarien i que deixen en evidència l’escàs compromís d’aquests sectors econòmics amb la millora de la gestió dels residus a les Illes.

Actualment, a les Illes Balears, cada dia es perd un milió d’envasos de begudes que acaba contaminant el nostre entorn, especialment el Mediterrani. El tema és especialment preocupant amb els envasos de plàstic. Fa poques setmanes hem conegut que a l’oest de Mallorca i Eivissa hi ha dues grans concentracions de plàstics amb una mitjana de contaminació 30 vegades superior a la taxa de contaminació de la resta del Mediterrani.

Per això, animam al Govern a seguir endevant amb el que ha de ser la Llei que marqui el canvi de rumb definitiu cap a l’optimització i sostenibilitat de la gestió dels residus a les Illes, i especialment a Mallorca, amb un sistema de gestió segrestat per la incineració de com més quantitat de residus millor.

Són apostes valentes que generen reticències als empresaris. Unes reticències poc fonamentades des del punt de vista de les implicacions reals que aquests canvis suposarien i que deixen en evidència l’escàs compromís d’aquests sectors econòmics amb la millora de la gestió dels residus a les Illes.

Aquest document ha estat realitzat amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med. El seu contingut és responsabilitat del GOB i no es pot considerar que reflexa la opinió de la Fundació Prince Albert II de Mónaco, de BeMed o dels seus fundadors

Tags: llei de residus i envasos, per una mar sense plàstics, residus, SDDR

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents