Residus

Voluntaris del GOB netegen el litoral d’Es Dolç, a la Colònia de Sant Jordi

La problemàtica dels plàstics a la mar és molt greu i empitjora progressivament.

 

Voluntaris del GOB ha realitzat avui de matí la neteja del tram de litoral situat entre la platja de la Colònia de Sant Jordi i la platja d’Es Dolç, recollint aproximadament uns 100 quilograms de plàstics i altres residus. L’acció ha comptat amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Ses Salines i de la Fundación Biodiversidad, adscrita al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 


Amb aquesta acció el GOB pretén recordar el greu problema de la contaminació marina per plàstics. Se calcula que a nivell mundial enguany arribaran a la mar de l’ordre de 9 milions de tones de plàstics. Aquesta quantitat s’incrementa cada any, i s’ha calculat que el 2015 serà el doble.

Els plàstics a la mar afecten a fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins arribar a morir, per acumulació dels plàstics a l’estomac i intestins, mentre altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDT, PCB).

S’estima que el 20% dels plàstics que arriben a la mar han estat llançats des d’embarcacions (recreatives, pesqueres, de transport de mercaderies o de persones) mentre el restant 80% prové de terra, i arriba a la mar bé arrossegat per rius i torrents, bé per què a molts llocs existeixen abocadors de fems molt prop de la costa (o directament sobre ella).

Els grans contribuents al problema són Xina, seguida per Indonèsia i altres països del sud-est asiàtic. A l’oceà Pacífic les corrents marines han format una immensa zona de plàstics de l’extensió de Nord-Amèrica, que genera una gran mortalitat en algunes espècies, com per exemple els albatros de l’illa de Midway
https://www.youtube.com/watch?v=pUM58LIU2Lo



 

A la Mediterrània, Egipte, Argèlia i Marroc són els que més plàstics fan arribar a la mar, tot i que la contribució dels països de la Unió Europea també és important.

A nivell global cal abordar aquest problema mitjançant la reducció en la generació de fems, i especialment dels embalatges i envasos, i el correcte tractament i reciclatge dels residus. A nivell individual, podem començar per reduir el nostre consum de productes envasats amb plàstics (botelles d’aigua, fruita empaquetada, etc).

 
 
Tags: Natura 2000, plans de gestió

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents