Dijous, 10 Març 2011 00:00

10/03/2011 El GOB denuncia que la Via Connectora utilitzarà material de pedreres il·legals.

Exigeix responsabilitats i reclama que el Ple del Consell de Mallorca que es celebra avui prengui la decissió de retirar el projecte.

 


Dijous, 10 de març de 2011

El GOB denuncia que la Via Connectora utilitzarà material de pedreres il·legals.
Exigeix responsabilitats i reclama que el Ple del Consell de Mallorca que es celebra avui prengui la decissió de retirar el projecte.


La via connectora continua, malgrat l'oposició social i de diversos col·lectius, entre ells, els propis tècnics de carreteres del Consell, la tramitació per tal de poder iniciar l'execució dels primers trams de la via connectora en els propers mesos.

Els projectes dels quals ja s'ha publicat al BOIB l'aprovació inicial, són:

 1. Desdoblament de la carretera Ma-30 entre Son Ferriol i la Carretera d'Inca, Ma-13A
 2. Nous accessos a Son Ferriol i Son Llàtzer i enllaços Ma-15, Ma-15D, Ma-3011 i Ma-30.
 3. Millora nous accessis des de l'autovia de llevant a Mercapalma, Carrefour, Coll de'n Rebassa, camí fondo (Ma- 5011) i Ma-30 (millora d'accessos a Palma)
 4. Projecte de traçat de millora de l'enllaç entre l'eix central (Ma-13, Ma-13A) i Ma-30 i nous accesslos a Alcampo. TM de Marratxí (millora accessos a Palma)

D'ON SORTIRÀ EL MATERIAL PER AQUESTA MANTA DE FORMIGÓ I ASFALT?
Els projectes tècnics que el mateix Consell penja a la seva web, preveuen que l'origen del material necessari per a l'execució d'aquesta mega-infrastructura de formigó i asfalt de 15 km de longitud i que afectarà 223 Ha, siguin, en part, de pedreres il·legals.

És el cas de les pedreres situades a la carretera de Felanitx-Portolocom: gravera  Can Gallet (Unitat d'explotació Can Gallet) i pedrera Can Centes-Can Alou (unitat d'explotació Can Alou).

Ambdues afecten zones protegits per la Llei d'Espais Naturals tant amb la categoria d’ANEI com ARIP, vulnerant conseqüentment lla Llei d’Espais Naturals. Aquestes obres d’extracció estan fent malbé aquests espais naturals, destrossant àrees de vegetació natural i destrossant paisatges naturals. i han estat denunciades en reiterades ocasions per part del GOB des de l'any 1999 per manca de llicències i autoritzacions i una d'elles és, actualment, objecte d'un contenciós adminisitratiu interposat per part del GOB.

En concret el GOB ha denunciat, per una banda, la manca de les autoritzacions pertinents del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Felanitx indispensables per a poder exercir l'activitat d'extracció: declaració d’interès general, declaració d’impacte ambiental, llicència municipal, etc…, la qual cosa hauria d’esser motius de tancament i per l'altra, pels indicis de que s'escedeixen de l'àmbit d'explotació que els assignà en el seu moment la Direcció General d'Indústria del Govern de les Illes Balears.

Ambdues es troben dins el terme municipal de Felanitx.  L’Ajuntament, a pesar d’haver obert expedients d’infracció urbanística, no ha pres mai les mesures necessàries per restablir la legalitat (precintat, vigilància, sancions, restauració del paisatge…)i per tant l’activitat extractiva segueix funcionant amb normalitat  i els projectes que es suposen "menys conflictius" de la Via Connectora en treuran el material.
Fotografies que apareixen a les fitxes del Projecte traçat Son Ferriol-Tom I del Consell. Can GalletFotografies que apareixen a les fitxes del Projecte traçat Son Ferriol-Tom I del Consell. Can Alou.


En la segona fotografia de la U.E. de Can Alou, s'aprecia una planta de formigó que el GOB també ha denunciat per la seva il·legalitat i que, malgrat això, continua funcionant en l'actualitat.

EL CONSELL HA DE PARALITZAR JA AQUEST DESPROPÒSIT.
El Ple del Consell de Mallorca que es celebra avui ha de paralitzar de manera definitiva la tramitació d'aquest projecte. El Consell no pot tirar endavant aquest projecte i ha cessar el del Director Insular de Carreteres, com a màxim responsable de la concepció i irregular tramitació del projecte.

Sobren arguments tècnics per evidenciar que el projecte de via connectora és un despropòsit en tots els sentits: dimensions, plantejament i tramitació

 • Manca un estudi de mobilitat previ que justifiqui aquesta infrastructura, incomplint així la Llei d'Ordenació del Territori i el propi Conveni de Carreteres.
 • És una solució dels anys 60. Enlloc del món avançat continuen amb aquestes propostes de mega-infrastructures per a solucionar problemes de trànsit, i molt manco de mobilitat. I no ho diu el GOB, ho diu la Plataforma d'Enginyers de Camins contraris al projecte.
 • S'ha tramitat de manera fraccionada incomplint la normativa d'avaluacions d'impacte ambiental,  la llei de contractacions de l'administració pública i el propi Pla Director Sectorial de Carreteres.
 • 157 milions d'euros que es podrien destinar a millorar la xarxa i connexions del transport públic
 • 50 milions d'euros de sobrecost respecte el que hi havia signat al Conveni de Carreteres, sense justificació.
 • Una autopista que condemna la relació de les barriades i la part forana amb la ciutat al servei del cotxe, en un entorn de necessari avanç cap a la disminució de la primacia del cotxe, per qüestiones urbanístiques, territorials i ambientals.
 • Un projecte sobredimensionat que planteja una autopista que circumval·larà i tancarà la ciutat. Més asfalt per a més cotxes.
 • Un projecte que ha sublevat els tècnics del Departament de Carreteres del Consell en contra del projecte, el procediment i la tramitació impulsada pel Director Insular de Carreteres, Ernesto Santamaría.

Necessiten més arguments? aquestes són els vertaders números de la via connectora

 • 157 milions d’euros d'inversió.
 • 15 km de longitud  per 24 metres d'amplada de la calçada, més les vies de servei.
 • 253Ha més sepultades per l'asfalt
 • Cada km d'aquesta autopista costarà 10,46 milions d'euros. El cost és 10 vegades més gran que una carretera i el consum de territori 5 vegades major.
 • 14 ponts i 30 enllaços no prevists en el Pla Director Sectorial de Carreteres.
 • 142.286 vehicles diaris i amb una punta de 4.884 vehicles/hora a 100 km/hora
 • Més de 150 finques rurals de l'entorn de Palma destruïdes
 • Expropiació i demolició de més de 20 cases
   

 

 

 

Llegir 1352 vegades Darrera modificació el Dimarts, 07 Juliol 2015 19:14

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.