Dimecres, 31 Gener 2018 11:40

El GOB demana que el Consell reconsideri la seva proposta de nous accessos des de l'autopista al Coll d'en Rabassa.

La Comissió informativa pretén aprovar-ho demà un projecte totalment desmesurat, planificat des del punt de vista exclusiu de carreteres, i que condiciona negativament la connexió de les vies urbanes de la Ciutat i el model de Ciutat.

El Consell vol dur demà a dijous a Comissió Informativa l'aprovació del projecte constructiu de millora dels nous accessos des de l'autopista de Llevant (Ma-19) a Mercapalma, centre comercial, Coll d'en Rabassa, camí fondo (Ma-5011) i Ma-30 (millora d'accessos Palma).

Es tracta d'un dels nusos més complexes de la Ciutat pel fet de ser una intersecció entre vies ràpides i vies urbanes i dona accés a diferents centres i activitats comercials de gran envergadura (Mercapalma i nou centre comercial de Coll d'en Rabassa) a més de l'aeroport. Ara mateix es tracta d'un dels punts més congestionats de la xarxa viària de Mallorca.

La proposta del Consell

El Consell vol resoldre aquest punt i el projecte d'enllaç Coll d'en Rebassa que proposa el Consell– que es pot consultar a la plana web del Consell – té com a principal objectiu separar els dos tipus de trànsits, establint-se per una banda l’enllaç principal entre l’autopista de Llevant i el desdoblament de la Ma-30S, i per l’altra, els enllaços locals amb el Coll d’en Rabassa i els polígons de serveis del Camí Fondo.

Aquesta solució però passa per la construcció de fins a 6 rotondes per a unir l'entramat de la xarxa viària local i aquestes, amb les vies d'alta capacitat (Ma-30 que passa a ser desdoblada i autopista de Llevant).

Una proposta que té alternatives que no han volgut ser considerades.

Aquesta és la proposta del Departament de Carreteres del Consell de Mallorca. Però tenim constància d'una proposta presentada pel departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma que podria resoldre la connexió de les trames urbanes locals i les vies ràpides,mantenint l'enllaç entre vies ràpides proposat pel Consell, unificant les connexions entre les vies ràpides i els carrers urbans en una sola rotonda i plantejant un eix vertebrador de connexió de les àrees més immediates i dels barris de Coll de'n Rabassa i Son Ferriol reduint les interferències amb els viaris.

Pel que sembla però, el Consell de Mallorca – departament de Carreteres – ha obviat aquesta proposta de l'Ajuntament – Urbanisme – i com s'ha fet històricament, continua planificant les carreteres que acabaran condicionant l'urbanisme de la Ciutat, sense considerar la necessària integració d'ambdues visions.

És més, des del GOB consideram que, donat els problemes de configuració de Ciutat induïts per les vies d'alta capacitat que l'envolten, la solució òptima hauria de prioritzar la reconfiguració urbana de la ciutat i a partir d'aquí, definir les intervencions viàries, per tal de planificar en vistes a la ciutat i les persones, i no en vista a la priorització única i exclusiva de la mobilitat dels vehicles privats. Ja sabem que augmentar la capacitat de les carreteres no fa més que induir més trànsit i fer-ho sense tenir en compte la mobilitat integral ni l'urbanisme és l'errada que s'ha comès sempre a aquesta illa i concretament a aquesta ciutat. El resultat és que després hem d'anar apagant els focs generats per la planificació d'infraestructures que indueixen més trànsit, que condicionen negativament la Ciutat i que acaben havent de ser reconfigurades pels col·lapses als que inevitablement s'arriba.

Per això, consideram que el Consell de Mallorca, no hauria de dur demà a comissió informativa aquesta proposta sense haver estat consensuada amb les àrees d'Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament i altres col·lectius veïnals i ecologistes com el GOB, que ens oposam a la continuïtat d'aquest tipus d'infraestructures.

Llegir 1597 vegades

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob