Dilluns, 13 Setembre 2021 11:10

El GOB exigeix al Govern, Consell i institucions que es posicionin davant els nous plans d'AENA (2022-2026) d'intensificació de trànsit aeri a Palma.

El GOB exigeix al Govern, Consell i institucions que es posicionin davant els nous plans d'AENA (2022-2026) d'intensificació de trànsit aeri a Palma. palma-airport.info

El GOB ha tengut accés al document de planificació (DORA) que el Ministeri preveu aprovar el 30 de setembre. Un document que pren l'escenari de saturació de fa dos anys, com a punt de partida de desenvolupament futur.

El GOB Mallorca ha tengut accés al Documento de Regulación Aeroportuaria 2022–2026 (DORA II) que ha presentat AENA. Aquest document és, tal i com el defineix el Ministeri de Transports i Mobilitat, «el instrumento básico de definición de […] prestación de los servicios aeroportuarios básicos de la red de aeropuertos de Aena, todo ello establecido por periodos quinquenales».

El proper dia 30 de setembre s’aprovarà, al Consell de Ministres del govern espanyol, aquest nou DORA II, que preveu diverses actuacions a l'aeroport Palma per augmentar la seva capacitat operativa i de passatgers. Això no fa més que confirmar les denúncies fetes pel GOB i la resta d'entitats que formen part de la Plataforma Contra l'Ampliació de l'Aeroport  de Palma, en relació als plans d’AENA.

Concretament, i tal i com ja havíem denunciat, el gestor aeroportuari preveu inversions milionàries per a «Remodelación área terminal», «Inversiones de apoyo y reposición» i «Incremento de la seguridad operacional» (p. 148), sense concretar, però, les actuacions específiques. En total, AENA pretén invertir un 13,9% del pressupost del DORA II, uns 312 milions d’€, només a Palma (p. 168). En resum, una «ampliació encoberta» que AENA es segueix negant a detallar.

AENA proposa que el 2026 l'aeroport de Palma pugui acollir, a la baixa, 29 milions de passatgers (p. 94), tants com el rècord de passatgers de l'any 2019, quan es varen fregar els 30, i que varen superar les previsions de l'anterior DORA 2017–2021 (DORA I). És a dir: que l'escenari de saturació de fa dos anys és ara el punt de partida de desenvolupament futur. De fet, així ho reconeix el propi DORA II (p. 44): «Adicionalmente, de acuerdo a la estimación de previsiones para los próximos 2027-2036 (periodo no vinculante a los efectos de este DORA) y a los cálculos de capacidad realizados, Aena debe anticipar inversiones para garantizar la capacidad de su red aeroportuaria a partir de 2027. Por esta razón, unida a la envergadura de las actuaciones necesarias, se planifica el comienzo de su ejecución en el período regulado de 2022-2026, de manera que se asegure la cobertura de la demanda en los primeros años del siguiente periodo regulado, 2027-2031»

Fins a 2026, AENA insisteix en augmentar la capacitat de l'aeroport de Palma, en unes ràtios molt similars a les de Barajas i El Prat, tornant als índexs de 2019, unes xifres totalment insostenibles. Preveu una activitat de vol frenètica similar a Madrid i Barcelona.

Tot plegat, els plans d'AENA van directament en contra de la necessitat de decreixement que exigeix l'alarma llançada fa poques setmanes per l'informe Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), depenent de les Nacions Unides, i que demanava aturar les polítiques desenvolupistes per lluitar contra els efectes cada vegada més clars, ràpids i devastadors del Canvi Climàtic.

Les previsions recollides en el DORA II 2022–2026 d'AENA també ataquen directament la vigència de la declaració d'Emergènica Climàtica del Govern de les Illes Balears, i deixen en paper banyat qualsevol planficació de polítiques de sostenibilitat, ecològiques o de canvi de model possible, i hipotequen a curt, mig i llarg termini el futur de Mallorca i de les Balears per extensió.

Per tot això, exigim al Govern de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma una posició clara, pública i unànime en contra d'aquesta ampliació de capacitat i que exigeixin al Ministeri de Transports i AENA les previsions del DORA II per l'aeroport de Palma. També demanam a la resta d’ajuntaments de Mallorca que aprovin urgentment mocions en contra de l’ampliació.

Els darrers dies hem vist com l'oposició frontal de les institucions catalanes ha aconseguit retirar l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, que preveia una afectació irreversible damunt la zona humida protegida del Delta del Llobregat; així, demanam a les institucions de Mallorca i les Balears que, com ha passat a Catalunya, traslladin al Ministeri i a AENA la seva oposició a l’ampliació encoberta de l’aeroport de Palma per tal que el DORA II no s’aprovi amb aquestes previsions.

Finalment, feim una crida a tota la ciutadania de Mallorca que vengui a la concentració de dissabte, dia 19 de setembre, a les 12h a les escales de la Seu, per manifestar la seva oposició a aquest projecte, i a totes les iniciatives d'AENA d'ampliacions d'aeroports arreu de l'estat.  És un atemptat el fet de continuar amb el mateix model que ens ha abocat a una crisi climàtica irreversible ja, però que pot ser molt i molt més gros si no rectificam.

Pel futur de Mallorca i dels nostres fills, diguem NO a l'ampliació de l'aeroport.

Llegir 686 vegades Darrera modificació el Dilluns, 13 Setembre 2021 11:18
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.