Divendres, 18 Juny 2021 13:12

Palma, Barcelona, València, A Coruña, Vigo i Tarragona ens unim contra el retorn il·limitat del turisme de megacreuers i les ampliacions dels seus ports

Organitzacions veïnals, socials i ecologistes de tot l’estat ens concentram avui per demanar que es limiti l'entrada de creuers en els ports per raons de salut pública enfront de la covid-19, d'emergència climàtica i d'impacte social.

A Palma, la Plataforma contra els Megacreuers, conformada per una trentena d’entitats socials, ecologistes i veïnals ens adherim a la concentració unitària, convocada a les escales de la Seu.

Palma, 19 de juny de 2021.- Espanya és el segon país europeu amb més emissions de gasos amb efecte hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers fins que el sector va cessar la seva activitat per la pandèmia el 2020. El 2019, 11 milions de creueristes van arribar a bord de 4.236 creuers, concentrant-se especialment en les principals ciutats de la costa Mediterrània i Canàries. Palma és la segona ciutat d'Europa més contaminada pels megacreuers.

Davant la recent resolució del Govern central que aixeca el veto als creuers des del 7 de juny, la Plataforma contra els Megacreuers exigeix que es decreti la moratòria sobre aquest tipus de turisme al Port de Palma. Els motius són els mateixos que els que plantejàvem fa dos anys: la necessitat d'estudiar i analitzar els impactes econòmics, socials i ambientals dels creuers sobre la ciutat i les Balears, per tal de posar límits a l'activitat turística dels megacreuers.

Ara, a aquests motius es sumen els derivats de l'alerta sanitària:  les organitzacions consideram que el turisme de masses i especialment el de creuers, constitueix un element d'alt risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19. Així mateix demaneam al Govern central que actuï sobre el sector amb la mateixa determinació que ha fet arran de la crisi sanitària de la covid-19, per a fer front a la pandèmia de contaminació que sofreix la població directament exposada a les emissions dels megacreuers i a l'emergència climàtica.

Consideram l'activitat de creuers incompatible amb la protecció de la salut i el medi ambient, per ser un turisme d'altes emissions contaminants (SOx, NOx i Partícules ultrafines), extractivista en l'ús intensiu de recursos naturals (p.e. aigua), que causa enormes impactes sobre les poblacions destinatàries (p.e. turistificació) i els ecosistemes marins (p.e. danys a cetacis) i litorals. Denunciam així mateix l'operació de maquillatge verd dels creuers i els ports amb falses solucions tecnològiques com el gas natural liquat, el biometà o l'hidrogen verd; que a més de ser inviables, tindrien enormes impactes climàtics, socials i ecològics.

Així mateix instam les administracions autonòmiques i locals a situar-se al costat de la ciutadania i l'interès comú, en virtut de les seves competències sobre medi ambient, salut i turisme, utilitzant tots els mitjans al seu abast per a oposar-se a les ampliacions portuàries i al turisme de creuers il·limitat a les nostres ciutats. Una activitat que posa en risc la nostra qualitat de vida i la salut del planeta, que genera enormes desigualtats. Una activitat que és supèrflua en un context de profunda crisi ecosocial i energètica, que només afavoreix als quatre oligopolis que controlen el mercat global que acumulen beneficis astronòmics cada any a costa d'evasió fiscal, la salut, el planeta i l'explotació laboral.

Al mateix temps, les organitzacions convocants arreu l’estat fem una crida especial a la ciutadania perquè prenguin consciència dels impactes del turisme de creuers i en general, del turisme de masses, centrat en la hipermovilidad.  No sols per constituir un element de risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19, sinó també pels impactes irreversibles sobre la nostra salut i la del territori. En el seu lloc, proposam un tipus de vacances pròximes, de baix impacte, que afavoreixin l'economia local i siguin respectuoses amb el medi ambient.

En el cas concret de Palma, la Plataforma contra els Megacreuers va sol·licitar ja fa dos anys una moratòria per definir quina és la capacitat de càrrega envers aquesta tipologia turística. Tot i l’aturada forçada per la Covid-19, les autoritats competents no han promogut la realització dels estudis necessaris per a conèixer l’abast dels efectes nocius d’aquesta activitat sobre la salut pública, el medi ambient, l’economia i la societat.

Per això, la Plataforma contra els Megacreuers reitera la necessitat d’aplicació de la moratòria per a la definició d’una regulació de l’activitat creuerista basada en un diagnòstic fidedigne i contrastat sobre els efectes de l’activitat dels creuers.

Mentrestant, reiteram la nostra proposta de limitar l’afluència de megacreuers al port de Palma a un màxim d’un al dia i exigim el compliment rigorós de les mesures sanitàries en relació amb la Covid-19.

Llegir 364 vegades Darrera modificació el Dilluns, 21 Juny 2021 09:53
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.