Sobre nosaltres

Què és el GOB
Qui som?
Estructura i funcionament
Ahir i avui
Representativitat
Finançament
Memòries anuals
Contacte i ubicació

 

Què és el GOB?

El GOB és una organització no lucrativa fundada l'any 1973. L'acrònim GOB sorgeix del nom original de Grup Ornitològic de Balears. Actualment el nom oficial es Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, encara que es mantenen les seves sigles originals

La nostra missió és la millora i conservació de les condicions mediambientals de les Illes Balears per tal d’aconseguir un entorn de sostenibilitat ecològica i social.

Els nostres objectius són:

 • La conservació dels espais naturals i les espècies de fauna i flora emblemàtics i amenaçats.
 • La preservació del territori, el paisatge, els recursos naturals com a eix del futur desenvolupament econòmic sostenible de les Illes.
 • La sensibilització i educació ambiental de la societat sobre els valors naturals de les Illes Balears, la seva fragilitat, i sobre els models sostenibles de desenvolupament.

Com treballem?

 • Actuam com a portaveus de la societat civil per conservar els valors ambientals de les Illes.
 • Realitzam projectes i iniciatives de conservació d’espais naturals i de la biodiversitat.
 • Treballam al costat de les persones amb l’educació, sensibilització i informació ambientals.
 • Mobilitzam la societat i actuem per evitar la destrucció del territori balear i contribuir al creixement sostenible.
 • Facilitam la participació de la societat i actuem per exercir el dret dels ciutadans a conèixer, opinar i participar en les decisions amb efectes ambientals i territorials.

 

 

Qui som?

A més a més de l'estructura de direcció i l'equip de treballadors:

El GOB són els seus socis

El GOB és una de les més grans associacions ecologistes de l’estat espanyol i la primera de les Balears. El nostre nivell de representativitat social ens dóna credibilitat i independència a l’hora d’actuar. Per ENFORTIR EL NOSTRE CLAM CADA SOCI ÉS FONAMENTAL i els nous socis SUMEN per donar força a la nostra veu.

El GOB són els seus voluntaris

La feina del GOB no seria possible sense els voluntaris. Centenars de persones ajuden a realitzar els projectes de sensibilització i educació ambiental, seguiment d’espècies i conservació d’espais naturals, a més de col·laborar en el desenvolupament de les nostres campanyes reivindicatives o participar en el dia a dia dels funcionament de la nostra entitat. L’acció voluntària és fonamental per enfortir la nostra tasca de defensa del medi ambient.

El GOB són els seus col·laboradors i simpatitzants

A més dels nostres socis, el GOB arriba a molts milers de persones que visiten el web, reben les nostres publicacions, participen en les activitats que organitzam, responen a les demandes de mobilització i aporten ajuda econòmica, donant així suport a la nostra actuació.

 

 

Estructura i funcionament

L'Assemblea de socis

És l'òrgan suprem de l'associació. En ella estan convocats a participar tots els socis de l'entitat, i es reuneix normalment dues vegades a l'any. Entre les seves atribucions es troba l'aprovació de la programació i pressupost de l'entitat, el resum d'activitats i els comptes econòmics. Igualment decideix sobre l'elecció dels membres de la Junta Directiva.

La Junta Directiva

Té les atribucions generals d'administració, gestió i direcció de l'Associació, i la facultat i obligació de vigilar el compliment dels acords presos per l'Assemblea. La periodicitat de les reunions les estableix la pròpia Junta, tot i que és habitual que siguin mensuals. Entre les seves funcions podem destacar la participació activa en la definició de les polítiques i estratègies de l'entitat, la representació de l'associació en col·laboració amb els coordinadors i responsables de les diverses àrees del GOB, el seguiment econòmic i promoció de la viabilitat econòmica de l'associació, la participació en la millora de l'organització interna del GOB i la validació conjunta dels resultats anuals. Els càrrecs de la Junta Directiva són voluntaris, i no estan remunerats. 

L'equip de treballadors

És el responsable d'executar la programació aprovada per l'Assemblea, i complir totes aquelles decisions més concretes que estableixi la Junta Directiva per assolir-la. Els treballadors estan assignats individualment a diferents àrees de treball (vegi's l'organigrama), tot i que el funcionament és molt horitzontal i és norma la col·laboració entre ells.

Els voluntaris

Els voluntaris sempre han estat un pilar fonamental en la lluita del GOB, sense els quals molta de la seva activitat no seria possible, des de l'activitat de la pròpia Junta Directiva, formada en la seva totalitat per voluntaris, com la de la resta d'àrees de feina de l'entitat. Gràcies a la ajuda i implicació d’infinitat de persones i col·lectius al llarg de la seva història, el GOB ha aconseguit els seus majors èxits. Es calcula que són prop de les 500 persones les que col·laboren voluntàriament, en major o menor grau, en les diverses tasques del GOB, com ornitologia, educació ambiental, la Trapa, campanyes, informació, oficina, etc.

 

 

Ahir i avui

El 1973, un grup d'amants de la naturalesa, sobretot de les aus, va decidir crear una associació a les Balears per a fomentar el seu coneixement i conservació. Amb el temps, aquells entusiastes van adonar-se que per a preservar les aus calia cuidar també el seu entorn. Eren els anys del boom turístic, i es feia necessària una resposta per evitar que l'enlluernament pel negoci ràpid pogués posar en perill valors naturals únics.

Als anys 80 comencen campanyes històriques de protecció d'espais naturals amenaçats, i que avui són parcs naturals o espais protegits. El GOB d'aquells anys estava creixent, multiplicant el seu nombre de socis, i desenvolupant diferents programes (educació ambiental, biodiversitat, ordenació del territori, tasca jurídica) que no són més que estratègies combinades per a respondre a la cada vegada més complexa realitat, sense deixar de servir als fins originals: assegurar la conservació del patrimoni natural.

El GOB és avui una entitat professionalitzada, amb més de 20 treballadors i oficines a Mallorca, Menorca i Eivissa, i amb més de 5.000 socis que garanteixen la seva independència i avalen el seu rigor. El GOB afronta avui els nous reptes d'enfocar els nous fronts en la defensa ambiental, consolidar l'organització en un marc d'important canvi econòmic, i situar-se com a referent ambiental també en l'àmbit de les noves tecnologies de la comunicació.

El GOB fou declarat d'Utilitat Pública l'any 1985 per part del Consell de Ministres. A més a més ha rebut diferents reconeixements a la seva trajectòria, entre els quals podem destacar:

 • Premi Nacional de Medi Ambient, Ministerio de Medio Ambiente, 1997
 • Medalla d’Or de les Illes Balears, Govern de les Illes Balears, 2002
 • Premi Ones, Fundació Mediterrània, 2006
   

 

 

Representativitat

El GOB és membre de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). A més, té presència en els comitès dels següents organismes:

Espais naturals:

 • Juntes Rectores i Patronats dels diferents espais protegits: Parc Nacional de Cabrera,  parcs naturals, reserves naturals i reserves de pesca.

Flora i fauna:

 • Consell de Caça, Pesquer, Son Reus

Urbanisme:

 • Ponència Tècnica d'Urbanisme de Mallorca
 • Gerència d'Urbanisme de Palma

Problemàtica ambiental:

 • Comissió de Residus
 • Comitè d'Avaluació d'Impacte Ambiental
 • Consell d'Agricultura Ecològica
 • Consell Balear de Consum
 • Junta d'Aigües de Mallorca
 • Consell Balear de l'Aigua
 • Institut Balear de l'Energia
 • Ports de les Balears

Altres:

 • Comissió de Mobilitat de Palma
 • Consell d'Àrea de Medi Ambient de Palma
 • Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació
 • Comité de seguiment del PDR

 

 

Finançament

Les nostres fonts principals d'ingressos són l'aportació de quotes de socis, els donatius, les subvencions públiques per projectes, el patrocini de fundacions i empreses, la prestació de serveis dedicats al medi ambient i la comercialització de productes divulgatius.

 • El GOB és una organització independent i apolítica que no accepta fons externs que condicionin la seva capacitat crítica i de mobilització.
 • Tenim un finançament diversificat per assegurar-nos la màxima independència i sostenibilitat.
 • Els socis són l’eix fonamental del nostre finançament i el nostre repte és que sigui majoritari en un futur.
 • El GOB realitza anualment una auditoria de comptes per assegurar la transparència i rigor en la utilització dels fons que percep.

NO rebem finançament públic ni d’empreses per a les nostres campanyes reivindicatives de protecció del territori. L’aportació de socis i donants és crucial per mantenir la nostra activitat de denúncia i mobilització per a la conservació de la natura.

 

 

Memòries anuals

El GOB el·labora cada any la seva memòria d'activitats, a on es veuen reflectides les diferents accions i activitats per àmbits de feina, així com altres aspectes del GOB com a entitat: estructura, balanç econòmic, maneniment del local, voluntariat, etc.

 

 

Contacte i ubicació

   
Amplia el mapa


GOB
Grup Balear D'ornitologia
i Defensa de la Naturalesa

C/ Manuel Sanchis Guarner, 10
07004 Palma

T (+34) 971 49 60 60 ‎
F (+34) 971 49 60 78
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.gobmallorca.com

 

 

 

festegob

Butlletí setmanal

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.