Dilluns, 15 Setembre 2014 01:00

15/09/2014 40 milanes equipades amb emissors de ràdio ajuden a corregir la problemàtica que pateix aquesta espècie

GOB i Endesa col.laboren un any més en la conservació de la milana a Mallorca

15/09/2014 40 milanes equipades amb emissors de ràdio ajuden a corregir la problemàtica que pateix aquesta espècie

GOB i Endesa col.laboren un any més en la conservació de la milana a Mallorca

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

La milana (Milvus milvus) és una de les espècies més amenaçades a les Balears i al conjunt d’Espanya, on està catalogada en perill d’extinció. Quan l’any 2000 es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora, i els grans esforços dedicats han aconseguit allunyar el perill de desaparició d’aquest aucell espectacular. Avui la milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant progressivament i comença a ser una espècie habitual a localitats del Llevant i el Migjorn on feia dècades que havia desaparegut.

Bona part d’aqueix èxit l’hem d’atribuir a l’ús de tecnologia per al seguiment d’individus. La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, ha estat clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció.

 

Poll de milana equipat amb marques alars i emissor de seguiment, abans de ser retornat al seu niu

 

A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida recuperació dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

El seguiment de milanes mitjançant emissors s’ha demostrat una eina clau per lluitar contra l’ús il·legal de verí, que és la principal causa de mortalitat de la milana a les Illes. La localització de milanes enverinades ha facilitat la intervenció administrativa i judicial sobre enverinadors, amb el tancament de vedats de caça, la imposició de sancions importants i la condemna penal en alguns casos.

 

Dues de les voluntàries del GOB, fent ràdioseguiment

 

Des del GOB recordam que la utilització de verí al medi natural com a sistema de control de depredadors és il·legal, i que la mort per enverinament d’espècies protegides és un delicte. Existeixen sistemes selectius de control de depredadors quepoden ser autoritzats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori en cas que estigui justificat.

Endesa ha finançat enguany la compra de 10 nous emissors de ràdio i el seguiment d’aquests i la resta d’ exemplars equipats amb emissors. Aquesta línia d’investigació es realitza en el marc del programa de recuperació de la milana, dirigit i coordinat pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori.

 
Llegir 907 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:40

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.