Biodiversitat

26/06/2013. El seguiment mitjançant emissors de ràdio, terrestres i via satèl·lit, clau per la recuperació de la milana

GOB i Endesa col.laboren un any més en la conservació d’aquesta espècie en perill d’extinció

26/06/2013. El seguiment mitjançant emissors de ràdio, terrestres i via satèl·lit, clau per la recuperació de la milana

GOB i Endesa col.laboren un any més en la conservació d’aquesta espècie en perill d’extinció


La milana (Milvus milvus) és una de les nostres espècies més amenaçades, i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 13 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora, i els grans esforços dedicats han aconseguir invertir la tendència. La milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment, i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut. Bona part d’aqueix èxit l’hem d’atribuir a l’ús de tecnologia per al seguiment d’individus. La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, ha estat clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció.

Milana equipada amb marques alars de lectura a distància, i emissor de ràdioseguiment

A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida recuperació dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

Localitzacions d’un exemplar seguit via satèl·lit al llarg d’una setmana

Com a cas paradigmàtic podem citar el de l’enverinament de milanes a la finca de Llucamet, Llucmajor. El 10 d’agost de 2009, un exemplar seguit via satèl·lit emeté senyal de mortalitat a la finca de Llucamet, gestionada com a vedat de caça. La inspecció de la finca per part d’Agents del Medi Ambient i del Seprona resultà en la localització d’altres dues milanes mortes, a més dels cadàvers d’altres aus protegides. La causa de la mort fou l’enverinament. La posterior investigació i judici donà com a resultat la condemna de l’enverinador (multa de 17 mesos, inhabilitació 3 anys i un dia per a practicar la caça, i indemnització d’11.600 euros a la Comunitat Autònoma) a més del tancament del vedat de caça durant 2 anys. Sense la utilització d’emissors de seguiment, probablement l’episodi d’enverinament hauria passat desapercebut (i impune). Així, ara sabem que l’ús il·legal de verí és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a Mallorca (52%), seguida a molta distància per l’ofegament a dipòsits d’aigua (19%) i per l’electrocució (12%). Les milanes marcades actuen com a detectors d’aquests problemes, facilitant la intervenció per part de l’administració per perseguir els enverinadors o corregir els problemes.

GOB i Endesa es comprometen amb la milana

Així, en el marc del programa de recuperació de la milana, dirigit i coordinat pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, de bell nou enguany el GOB i Endesa col·laboren per impulsar i mantenir el seguiment d’exemplars mitjançant alta tecnologia, i aconseguir així informació molt valuosa per a la conservació de la milana a Mallorca. Endesa financia la tecnologia, i el GOB aporta la feina de seguiment de camp i el procés de la informació.

Tags: Incineració,, No volem ser el femer d'Europa, residus, Tirme,

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents