Dimarts, 28 Juny 2011 01:00

28/06/2011 El GOB desitja que la declaració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat sigui una eina per a impulsar la seva conservació

28/06/2011 El GOB desitja que la declaració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat sigui una eina per a impulsar la seva conservació
La Serra fou declarada Paratge Natural l’any 2007, però tot i això els efectes son encara poc apreciables.

 


Dimarts, 28 de juny de 2011

El GOB desitja que la declaració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat sigui una eina per a impulsar la seva conservació
La Serra fou declarada Paratge Natural l’any 2007, però tot i això els efectes son encara poc apreciables.


El GOB felicita els ciutadans de Mallorca, i de la Serra de Tramuntana en especial, per la incorporació ahir de la Serra de Tramuntana al llistat de llocs Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Igualment vol agrair l’esforç i el compromís de totes les persones que des de les institucions, entitats o a títol individual han contribuït a aquesta declaració.

Confiam que la consideració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat sigui una oportunitat per aquest espai natural. Sense dubte la declaració aporta un “distintiu de qualitat”, que pot esser utilitzat per a la promoció turística de la Serra i de Mallorca.

En aquest sentit, des del GOB apostam per la valorització del nostre patrimoni natural per tal de diversificar el turisme, i hem criticat repetides vegades que en la promoció turística la imatge de la Mallorca natural s’utilitzi fonamentalment com a reclam per al turisme de masses no especialitzat, enlloc de promocionar específicament els atractius naturals i el seu gaudi. Evidentment, aquesta promoció hauria d’anar emmarcada en una estratègia de foment de l’ecoturisme, que a més de la promoció vetlli per que els usos siguin sostenibles.

Però d’altra banda volem recordar que aquesta declaració planteja uns compromisos de conservació, que hauran de ser avaluats cada 6 anys, però que a la vegada no aporta la base normativa per a aconseguir-los. En aquest sentit, la Serra de Tramuntana ja compta amb una figura de protecció d’alt nivell: Paratge Natural.

El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, declarat l’any 2007, es fonamenta sobre una base normativa (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals, PORN) que estableix la zonificació, limitacions als usos i directrius de conservació d’aquest espai. Malauradament, el ritme de consolidació de l’espai natural protegit més gran de les Illes Balears ha estat fins ara insuficient. La Serra presenta evidents deficiències en mitjans (humans, materials, econòmics) per avançar en la seva gestió conservacionista, no compta amb planificació a mig termini (Pla Rector d’Ús i Gestió, PRUG) i ni tan sols ha estat constituïda la seva Junta Assessora (organisme consultiu de participació social).

Per això desitjam que aquesta declaració de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat sigui utilitzada pel Govern per impulsar i consolidar el règim de protecció d’aquest espai, ja que seria lamentable que fos utilitzada únicament a efectes publicitaris.

Llegir 1187 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:56

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.