Biodiversitat

Descontrol absolut a Es Pantaleu, zona de reserva del parc natural de Sa Dragonera

El desembarc de persones és habitual i el personal del parc no actua de forma suficient per evitar-ho

 

L’illot d’Es Pantaleu, situat davant Sant Elm, forma part del Parc Natural de Sa Dragonera declarat el 1995 i està qualificat com a zona de reserva. Tal i com estableix el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc, no hi està permès l’accés sense autorització.

A Es Pantaleu hi ha establerta una colònia reproductora d’unes 200 parelles de virot gros (Calonectris diomedea), espècie catalogada com a vulnerable al catàleg espanyol d’espècies amenaçades. A més a més s’hi reprodueixen algunes desenes de parelles de noneta (Hydrobates pelagicus), altra espècie d’au marina protegida per normativa estatal i europea.

Virot gros i noneta estan emparades pel Pla per a la recuperació i la conservació de les aus marines amenaçades a les Illes Balears (Pla Lilford), que identifica les molèsties humanes a les colònies de cria entre les amenaces per aquestes espècies. Per abordar aquest problema el pla estableix mesures de senyalització, reglamentació i vigilància.

Però ni el pla de conservació ni la prohibició establerta pel PRUG no sembla que siguin suficients per evitar que desenes de persones desembarquin diàriament a Es Pantaleu. La vigilància del Parc Natural és palpablement ineficient per evitar-ho, especialment els caps de setmana quan el nombre de persones que naveguen per la zona amb petites embarcacions, canoes o paddel-surfs és més elevat.

Des del GOB exigim a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i a la Direcció Insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca, les dues administracions responsables de la gestió de Sa Dragonera, mesures immediates per fer complir la normativa i evitar que la situació es segueixi produint.

Justament durant els mesos d’estiu és quan les colònies d’aquestes espècies d’aus marines amenaçades es troben realitzant la reproducció, i per tant l’accés als llocs on nidifiquen pot esser nefast per a l’èxit de la colònia.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents