Biodiversitat

El GOB dissenya un Pla de seguiment de les aus a les ZEPAs de la Serra de Tramuntana

Per tal d’avaluar l’estat de conservació i facilitar el seguiment de les diferents espècies d’aus presents a les ZEPAs del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, el GOB ha dissenyat un protocol de seguiment que inclou diferents metodologies en funció de les característiques de les diferents espècies.

 

El seguiment de la biodiversitat és una responsabilitat administrativa i una tasca fonamental per supervisar i avaluar l’estat de conservació dels espais naturals protegits. Tot i això, malauradament de forma majoritària la planificació de parcs i reserves no incorpora convenientment aquesta funció, i sovint la monitorització de la flora i fauna ocupa un joc poc prioritari en els esquemes de gestió.

La Serra de Tramuntana és un espai natural protegit molt extens, i a la vegada extremadament important pel que fa a la seva biodiversitat. En el seu àmbit inclou diverses Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), per a les quals periòdicament s’ha d’informar a la Comissió Europea sobre l’evolució de la seva biodiversitat. Per facilitar aquesta tasca, i en relació al seguiment d’aus, el GOB ha elaborat un protocol de seguiment que pretén servir de guia per a la monitorització periòdica de l’avifauna de la Serra.

La metodologia suggerida varia en funció de les diferents espècies d’aus. Així, per les aus de població elevada i distribució gran el seguiment se fa mitjançant itineraris a peu de 3 quilòmetres a diferents hàbitats representatius com ara l’alzinar, el pinar, la garriga de muntanya, el carritxar o els camps d’oliveres. En el cas de aquelles espècies amb una població mitjana però una distribució ampla se fan censos parcials a determinats llocs de la Serra que serveixin com a zones de mostreig. Finalment per aquelles espècies de població i distribució reduïda se fa un cens complet de la població.

Aquest pla de seguiment, que ha estat finançat amb fons europeus mitjançant una ajuda per part de la Fundación Biodiversidad depenent del Ministerio para la Transición Ecológica, se fa arribar a la Conselleria de Medi Ambient com una eina que pot ser útil als gestors de l’àrea natural per dur a terme les seves tasques encomanades de mantenir el seguiment sobre l’estat de conservació de les poblacions d’aus d’aquesta zona protegida.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents