Biodiversitat

SOS Posidònia a Portals Vells

Membres del GOB hi han realitzat avui matí una acció informativa i reivindicativa sobre la posidònia

 

Les cales de Portals Vells (Calvià) són el millor exemple a Mallorca de l’impacte del fondeig sobre la posidònia. Cada dia, desenes d’embarcacions arriben a la zona i una part important fondeja sobre una pradera que es va degradant any rere any.

El recentment aprovat decret de conservació de la posidònia, a més de prohibir el fondeig sobre aquesta espècie, estableix altres mesures importants que fins ara no han estat desplegades. Entre elles es troba l’habilitació de camps de fondeig ecològic a les zones on l’afluència de barques sigui important i la pradera pateixi degradació pel fondeig.

Precisament Portals Vells és una de les zones que encaixen més perfectament amb aqueixa situació: una cala arrecerada, a una zona (litoral de Palma i Calvià) on la densitat d’embarcacions és màxima i on hi ha pradera de posidònia. Aquí el conflicte és diari. Tot i que la zona es troba inclosa dins un dels àmbits on el servei d’informació al fondeig està actuant per evitar danys a la posidònia, és evident que aquest és insuficient i incapaç d’evitar que cada dia d’estiu hi hagi desenes d’embarcacions sobre posidònia només en aquestes cales.

Per al GOB és necessari i urgent que la Conselleria de Medi Ambient vagi avançant amb la instal·lació de camps de boies ecològiques cara a l’estiu vinent, i sense dubte un dels indrets prioritaris han de ser les cales de Portals Vells.

Un equip de bussejadores i dos equips d’apneistes del GOB, cada un d’ells amb suport d’una embarcació, han revisat avui matí els fondejos de la zona, arribant a controlar fins 39 embarcacions. D’elles, 20 estaven afectant la posidònia, amb l’àncora i/o amb la cadena. Aproximadament a les 11:15 s’ha avisat a l’112 comunicant que hi havia fondeig sobre posidònia a la zona. Després d’esperar a un servei de vigilància que no arribava, els voluntaris han procedit a informar les embarcacions mal fondejades, comunicant-les que estaven afectant una espècie de gran importància ambiental, i convidant-les amablement a canviar el fondeig a un lloc d’arena.

20fotoancora

 

 

DSC 0223

 

A més de comprovar l’impacte del fondeig, també hem pogut registrar la presència d’una gran quantitat de l’alga invasora Halimeda incrassata, d’origen caribeny, i que s’està escampant ràpidament a la zona de la badia de Palma. El fondeig sobre aquesta espècie i el transport de les seves restes a les àncores és la via que probablement està facilitant que l’alga s’estigui estenent tan ràpidament a les cales i badies de les Balears.

Aquesta acció de la línia SOS Posidònia s’emmarca dins la campanya general #araomai que el GOB desplega a Mallorca aquest estiu. La pressió nàutica i els seus efectes ambientals i socials és una de les moltes vessants del creixement turístic en el que segueixen immerses les Balears. Al navegants de les illes hem de sumar aquests mesos els navegants que arriben amb la seva embarcació des d’altres països, i també el creixent sector xàrter amb un nombre molt elevat d’embarcacions que se dediquen a aquesta activitat tant de forma legal com il·legal.

L’acció ha finalitzat aproximadament a les 13h, quan encara seguia augmentant el nombre de barques a les cales, i malauradament el servei de vigilància encara no havia fet acte de presència. Des del GOB valoram moltíssim l’esforç que esta fent aquest servei per arribar a informar al màxim nombre d’embarcacions, tot i que resulta evident que és una tasca que desborda les seves possibilitats. Igualment recordam que el servei de vigilància no té capacitat per iniciar expedients d’infracció, i que per això es necessita la participació d’un agent de l’autoritat. Ja sabem, però, que no hi ha prou agents de medi ambient per assumir adequadament aquesta feina.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents