Divendres, 18 Agost 2017 12:21

2.900 persones signen una reclamació col·lectiva contra el projecte d'AUTOPISTALlucmajor- Campos.

La plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur presenta avui la reclamació i demana al Consell la retirada del projecte.

Avui diferents entitats ecologistes de Mallorca, agrupades dins la plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur presenten una reclamació col·lectiva signada per 2.900 persones contra el projecte d'autopista Llucmajor-Campos. Les signatures s'han aconseguit en tan sols 3 setmanes. La reclamació consta de 7 punts que fan referència als impactes territorials del projecte i a la forma com s'ha aprovat.

Impacte territorials i ambientals: Tendrà un impacte irreversible sobre zones ben conservades que conformen un mosaic de garrigues, pinars, fruiters de secà, cereals i pastures. La carretera de fet, passarà de tenir 8-10 metres a 42, multiplicant gairebé per 5 l’amplada de la via, consumint 53 hectàrees i expropiant 222 finques. El projecte persisteix en l'error del pla de carreteres aprovat pel PP, que ha tengut un impacte territorial enorme i no ha solucionat cap problema de mobilitat, més aviat tot  el contrari. Més autopistes vol dir més cotxes i més urbanització, perquè aquestes vies fomenten més l'ús del cotxe, la crema de petroli i afegeixen més pressió urbanística a les seves zones d'influència. La memòria del projecte de fet, admet que la construcció de l’autopista farà augmentar un 10% el trànsit a la via, el que suposa més de 3.000 vehicles diaris més.

Impacte sobre comerç, cultura i patrimoni local. Darrere les autopistes hi apareixen grans centres comercials i infraestructures en mans de multinacionals que ho banalitzen tot i estenen un model de consum sense ànima. Això impacta sobre el comerç tradicional, el teixit i l'economia local i sobre el patrimoni singular present al llarg de la via.


Impacte econòmic: Aquesta autopista suposa una despesa enorme de 43 milions de € més sobrecostos. No entenem com es troben desenes de milions per seguir amb un model obsolet i depredador que no té futur. Recordem que serà l'obra de més  envergadura territorial i econòmica de tota la legislatura al Consell de Mallorca.

Un projecte gairebé calcat al del PP: Un cop analitzat en detall el projecte aprovat, hem comprovat que les úniques modificacions són l'eliminació de dues grans rotondes  aèries i la reducció de la mitjana entre carrils de distinta direcció, la resta del projecte és el mateix que el que havia anunciat el PP la passada legislatura, fins al punt que sols hi hauria 1 metre de diferència en l'amplada. De fet al "nou" projecte, apareixen recollides i exposades les al·legacions que es van presentar al projecte del PP. Si no fos el mateix, s'hauria d'haver fet una nova exposició pública, amb un període d'al·legacions determinat, amb un debat públic en el sí del Consell i aprovant-se a un plenari. Res d'això s'ha fet i per això, després de moltes pressions, el Consell ha publicat el projecte on es poden fer "reclamacions" per unes setmanes, una figura legal insòlita per un projecte així.


Un projecte amagat a la gent. Una institució democràtica SEMPRE ha d’exposar els projectes al públic abans d’aprovar-los, no després, com en aquest cas. La societat està preocupada pels costos ambientals, socials i econòmics de les grans infraestructures. No donar opció de consultar el projecte abans d’aprovar-lo, ni tan sols als propietaris de les 222 finques que s’expropiaran, suposa una gran decepció.

És una AUTOPISTA. Sota l’eufemisme de “desdoblament” es vol fer una AUTOPISTA. De fet es tracta de la continuació de l’AUTOPISTA de Llevant, inaugurada el 1969 entre Palma i l’aeroport, continuada pel Govern de Jaume Matas (2003-2007) fins a Llucmajor i que ara el Consell vol prolongar fins a Campos. Seguretat amb menys asfalt és possible. La construcció d’aquesta autopista permetria guanyar 1 minut 19 segons (de 80 a 100 per 8,8 km) a una via que d'ençà de les millores fetes fa 2 anys no ha registrat accidents greus atribuïbles a la via, un fet que ha de fer replantejar les obres i l'acord que les permet, apostant d’una vegada per un model més sostenible de mobilitat.

Incompleix els acords pel canvi: Els “Acords del Canvi” signats per MÉS, PSIB i Podem al Consell i al Govern, deien "redimensionar el projecte" i "descartar noves macro infraestructures". És evident que això no s'ha produït, i que s'està donant continuïtat a un projecte molt agressiu. La seva execució seria un frau a la ciutadania que va votar als partits de Govern i als propis Acords pel Canvi.

Amb aquests milers de reclamacions, instam al Consell de Mallorca a retirar el projecte i demanam que se'n redacti un d'alternatiu, que contempli una reforma de la carretera amb molt manco impacte territorial i social. 

Llegir 443 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.