Dilluns, 15 Febrer 2021 12:03

GOB i Salvem El Moll demanem s'arxivi el concurs per a implantar un segon centre d’enmagatzematge i distribució de ciment al Port d’Alcúdia

GOB i Salvem El Moll demanem s'arxivi el concurs per a implantar un segon centre d’enmagatzematge i distribució de ciment al Port d’Alcúdia APB

GOB i Plataforma SALVEM EL MOLL han presentat al·legacions al concurs per a l’explotació d’un centre d’enmagatzament i distribució de ciment (E.M. – 766)

 

Per les entitats, la documentació de l’expedient de referència consultable en la pàgina web de l’APB, NO avalua la necessitat econòmica, social i portuària que justifiqui la necessitat d’implantar un nou centre d’enmagatzament i distribució de ciment en el port d’Alcúdia.

L’APB ha seguit per inèrcia l’estela de l’interès de CEMEX sense valorar si s’acredita o no, una necessitat objectiva d’implantar més sitges d’emmagatzament i distribució de ciment i avaluar si responen a l’interès general o un interès purament empresarial.

La manca de justificació de la necessitat objectiva, i conforme a l’interès general, d’ubicar un segon centre de enmagatzament i distribució de ciment al Port d’Alcúdia, ha de conduir rectament a que el Consell d’Administració acordi deixar sense efecte la convocatòria i procedeix a l’arxiu de l’expedient. Endemés, no s’ha avaluat la potencialitat de càrrega de les sitges existents als ports de Palma i d’Alcúida, en relació a la capacitat de descàrrega dels vaixells cimenters i la simultània descàrrega de les sitges en camions per transportar el producte a centres d’emmagatzmanet; per exemple, a la fàbrica de ciment de Lloseta, actualment inactiva.

En tot cas, aquesta avaluació és procedent, quan es tracta d’ocupació de sòl portuari escàs, en una perspectiva temporal de monopolització del domini públic portuari que, en el cas aquí concernit, és de fins a 18 anys. Quan se generen aquestes situacions de manca de sòl i monopoli, se presenta l'escenari propici per a, seguidament, promoure modificacions de la DEUP per ampliar la zona de serveis del port a costa de la ciutat.

El principi de bona administració no ha d’implicar anar a remolc de la iniciativa privada, sino que ha d’optar-se per una planificació estratègica de l’APB per a cada un dels ports d’interès general de les Illes Balears i del conjunt del sistema portuari illenc, sota el paradigma de màxima prioritat i prevalença radical de la protecció ambiental.

Per altra banda, CEMEX S.A. actualment té 4 sitges al Port de Palma (ostenta el monopoli d'entrada de ciment a Mallorca en aquest port) i TRANSPULVE S.L. té 3 sitges al Port d’Alcúdia (que ostenta el monopoli d’entrada de ciment a Mallorca en aquest port, conseqüència d’una adjudicació heteredoxa per concurrència de projectes, que és objecte d’investigació penal). Aquesta situació representa un problema real de competència en el preu del ciment per abastir Mallorca i les illes menors. Ambdues empreses compren al ciment a la península o fora d’Espanya, a un preu molt competitiu, en fàbriques situades a països de mà d’obra barata i el situen a Mallorca; aquesta posició de monopoli les hi atorga un règim privilegiat de control dels preus amb una alta perspectiva de beneficis; per això, aquesta problemàtica reclama una vigilància, seguiment i intervenció de les autoritats en matèria de competència.

Llegir 264 vegades Darrera modificació el Dilluns, 15 Febrer 2021 14:32
Pastilla dóna per campanyes
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.