Sa temperatura de la mar és de 25 °C. Una mica alta, com de piscina de natació amb aigua climatitzada!
I avui dissabte es GOB coopera amb s'equip educatiu des Parc Natural de Llevant en una activitat per a experimentar es voluntariat de neteja litoral, devers s'Arenalet d'Albarca.
Amb aquesta aigua encara calenteta, bona per nedar i Sol... Pentura no fa massa ones, i qualcú s'anima a fer un capfico i netejar nedant?
Ànims per a sa neteja litoral amb so GOB ♥


Mentrestant...
Més cap a es sud, a Cala Moltó, avui dissabte ja n'he recollit, jugant en intervals durant devers una hora d'exercici nedant, i poc més trescant.
Aquest fems de sa mascareta ha sigut des primers que he vist. Però entre tants de fems desordenats i dispersos dedins s'aigua, i venint foscor, en es final no l'he recollit!
Sa majoria de captures han sigut petites, recollides nedant a dins sacs boia durant poc més de cinquanta minuts. Hi hauria nedat més temps, tal com es darrers dies, però ses ones ràpides de fons removien ses fulles d'algues. I cap es final des dia la mar estava cada pic més moguda, tèrbola. I quan és tèrbol i ombrívol torna massa fosc, incert si hi ha grumers...
Hi havia bastants grumers acumulats en ets entrants, potser una cinquantena. Però ferien poc perquè ja estaven prou febles, o almanco sense es filaments llargs. Fàcils d'esquivar, ehem, mentre s'hi vegi clar...
Ah, i a darrera hora moltes branques grosses d'herba saupera arrancada arribaven flotant. És una alga marró ramificada i de bolletes que sura.
Gamberrada vista a Cala Moltó.
Ses pintades com aquesta impacten en es paisatge i es patrimoni natural. Una exhibició contra norma, apropiació simbòlica d'espais. Com de domini poc constructiu, amb poc respecte per es lloc visitat. I per mi que amb poc d'expressió artística o de protesta justificable.
Un mal local per a sa vida incrustada a sa roca, o a davall, que es dispersa a poc a poc...
Ses escates de sa pintura d'embarcacions també dispersen tira-tira molta pintura tòxica a la mar. Algunes pintures i productes s'han corregit, però no tots.
Provoquen més contaminació i afectacions del que aparentment es veu i es sol creure, i continua creixent en quantitat, i ritme!
Que hi hagi fems descontrolat fomenta actituds de deixadesa. ON ES PERCEP FEMS DESCONTROLAT, S'HI TIRA MÉS FEMS.
Treure i agrupar fems de la mar ajuda que no n'hi tirin. Si es lloc i es fems es veu atès, es respecta i cuida més.

Uns des fems més grossos els he recollit a sa zona de roca i arena de platja esquitxada. Arribaren dies abans amb ses ones més grosses, mentre els observava de lluny, perquè aleshores estaven dedins aigua perillosa per a nedar-hi.
Entre ses pedres esquitxades hi havia restes de diverses estructures petites flotants, uns capcers de pescar llampuga destirotats. Ho he pujat a recer d'ones, i ha quedat estès a sullà. Tal vegada es pescadors els recompondrien i reutilitzarien?

He pogut dur la resta de fems fins a ses papereres situades en es vials d'accés més propers.
Acabada sa diada deportiva, sa cala ha quedat més sanota, polida i segura per a nedar-hi de nou!
Ara tot es veu millor!




🏖

■■●■●■□□■●■○■○○■□●●○■
I un temps enrera, just a suquinetes...
Es 4 d'octubre de 2021, amb alerta meteorològica taronja d'ones de fons. I cada pic més grosses i gairebé directes cap a dins Cala Moltó.
Aquest veler de sa foto, amb estrangers a bord, hi resistia en 'pota de gall' a roca mare o un escull gros. Poc abans, es dematí, una altra embarcació havia garrejat, aixecat àncores i partit cap as port.
Algunes cales com aquesta són llocs molt desitjats o demanats per a navegar, per es seu prestigi, paisatge... En s'estiu bastantes embarcacions hi fondegen, a vegades sense conèixer o no veure es fons... O de capvespre, quan no hi ha gaire horari de gent controlant s'ancoratge prohibit a damunt d'escull amb vida marina rica i posidònia. O sa distància de seguretat amb sa costa, banyistes, i altres normes de seguretat i costums de convivència...
N'hi ha que inclús hi fondegen quan s'apropa mala mar, i fa dies que es sap que és molt probable. Tot i haver-hi lloc a port, o a altres cales o racons amb més resguard aprop. Supòs que deuen preferir dormir i descansar aquí, que es lloc i s'experiència els atreu molt...
I alguna embarcació, en partir hi aboca aigües brutes, grises o negres. Inclús amb vent cap a terra i sa cala. O les buida just abans d'apropar-se o amarrar en es port.
Gairebe sempre ned amb ulleres de vidre i bona visió, netejant de plàstic flotant arran vorera. I hi observ bé, afectable i atent al que arriba, i de ses ones de vent i sa calma. Del que flota nou, i com es desplaça per la mar. I si hi ha poca ona i afluència nàutica m'és fàcil estimar i diferenciar. Si una nau que he vist una estona abans navegant ha embrutat gros d'una o altra manera. Podria ser per es contrast del que arriba o queda des seu itinerari, de niguls amb residus, espumetes i olors peculiars, i envoltoris esmicolats recents poc dispersos, on no n'hi havia... Des de dedins s'aigua sovint s'hi escolta i veu bé, almenys a uns pams, tant es dematins, aubes o capvespres, com inclús alguna nit d'estiu.
En s'estiu moltes embarcacions se situen i naveguen a menys de 200 metres de sa vorera, a zona de platja o de bany. Sobretot si sa platja urbana està abalisada a menys distància. I alguna grosa també entra a aquestes zones abalisades exclusives per a bany.
De dia s'apropen més ses embarcacions a motor petites de tripulants sense títol. Potser només uns segons per a fer sa foto o un capfico breu, o hi tiren es ferretó una estona.
Ses embarcacions auxiliars a motor desembarquen o embarquen naus. Inclús entrant per fora canal de navegació, i sense llum en es crepuscle o de nit, quan ja no hi ha serveis de vigilància de socorristes...
Potser trien embarcar o desembarcar a zona de platja, i discretament fora de canal de navegació, perquè no és com un moll o port on es paga, regula i controla diferent?
Imatge adaptada de XKCD https://xkcd.com/3013 (CC BY-NC)
Maniobra de fondeig en entrants situats proa as vent (
és humor, ficció!)
S'aigua i vorera on sa gent es banya o neda de forma recreativa em sembla que es converteix, torna equivalent a una
zona de bany. Gairebé equivalent a una
zona de platja. També seria així a cales urbanes sense serveis, i a sa costa comuna fora de zona urbana. Tant si és de penyals i roques, com d'arena espectaculars...
A sa zona de bany em sembla que toca respectar bastant més de 50 metres de distància de sa costa. Almenys 100 respecte a banyistes, nedadors, gent surant en matalassos, taules de surf a rem... Tant per a navegar com per a fondejar o pescar. Si no, es restringeix s'accés a bany o natació en aquesta àrea i tram de costa.
No em sembla legal fondejar i navegar a menys de 100 metres d'una vorera de costa fora de platja si hi ha banyistes o nedadors, és com una zona de bany.
S'àrea equivalent a una
zona de bany, està prohibida per a sa navegació o fondeig.
Supòs que toca distanciar-se 200 metres respecte a sa costa fora de platja, si hi ha banyistes o nedadors, torna zona de bany.
Foto de veler de bandera alemanya garrejant i espenyant es fons de roca i posidònia. Que hi ancorà es dia anterior a menys de 50 m de vorera i de sa rompent d'ones en ets esculls, a poca fondària. Dedins zona de bany de sa platja urbana.
Durant sa nit entrà sa mala mar prevista com a bastant probable de feia dies. I sa direcció d'ones de fons impactaven directament i més en aquest racó de sa platja. Ben lluny des centre de sa platja, on sol haver es canal de navegació. Però aquí desà supòs que els semblaria més discret i proper a ets accessos, des passeig a peu o vials per a vehicles.... Cala Agulla, maig 2024.
En general, mentre es navega o es fondeja, potser cal apropar-se a tocar terra. Per a descarregar, desembarcar, per motius imprevists, prou justificables...
S'aproximació ha de ser ben lenta, i sobretot sense accelerades, girs bruscs, ni intimidar... I en una trajectòria perpendicular a sa línia de costa, no al llarg de sa vorera.
Mantenir prou distància amb ses voreres laterals, no és tan fàcil a alguns entrants i cales. Cal triar bé s'itinerari quan sa costa no és recta, sinó molt còncava. Com per exemple una cala ampla amb forma d'entrant allargat, amb una costa lateral llarga emprada per banyistes.
Si hi ha canal de navegació, no s'ha d'emprar sa zona de bany, tot i no haver pagat es permís, o quedar més a la vista i ser menys discrets, o haver de caminar uns pocs metres més.
(Ehem,
per exemple, un cas poc observat, però repetit:
Alguna festa amb música forta i excursió navegant en veler gros que fondeja a sa platja. I s'apropa sa seva barqueta auxiliar molt petitona inflable a motor. Navegant de nit sense llum per dedins de sa zona exclusiva per a bany de platja urbana abalisada, i sense fer ús des canal de navegació abalisat. Realitzant uns deu trajectes embarcant estrangers vestint roba i sabates com de gala. Bevent alcohol de botelles, tassons i copes de vidre, a s'arena, roques de sa platja, i també asseguts sa barqueta.
Entre es trajectes, a sa zona de platja hi havia gent aliena aprop, banyistes submergits o nedadors de nit, com jo que els advertia des perill amb xiulet assegut a sobre d'un des meus sacs boia de senyalització.
Sa barqueta ens passava aprop i repetit, mostrant actitud de burla i intimidant, acceleracions i direcció erràticques. Se'ns apropava a menys de vint, deu, cinc metres... I em semblà que eren tripulants professionals, o que s'hi dedicaven, amb lucre)
Mentre es navega a zona amb banyistes per un imprevist o motiu justificable, s'ha d'intentar observar i respectar gent submergida, distreta o amb dificultats, desconeixedora... Per a evitar perills pot servir una barqueta auxiliar molt petita a rem, amb alguna llum, botzina, xiulet o altaveu. Advertir de sa maniobra prevista, gentilment i amb esperes... I convé confirmar que el que es vol fer s'entén. I que es banyistes estaran prou protegits. A bastant més lluny de 50 metres de persones a s'aigua, almenys 100, si no 200...
(Ehem, no com he vist a algunes barquetes, fer pas intimidant a motor o amb remades erràtiques. A menys de mig metre des cap de banyistes relaxats i desconeixedors surant a resguard entre esculls, inclús de nit)
I varar, atracar o amarrar aquí ha d'intentar ser breu, un minut, no gaire més. I no ha de ser una maniobra habitual, encara que sigui breu.
En temporada alta molta de sa costa està saturada d'embarcacions. No és puntual ni tan rar, com fa unes dècades.
Però alguns accidents ocorren quan sa cala està bastant buida, quan ve mala mar...
Em semblà que hi hagué gent tota sa nit dedins d'aquest veler fondejat, de bandera alemanya. I que qui l'havia navegat fins aquí hi desembarcà abans, de capvespre, amb una barqueta auxiliar a motor per sa zona exclusiva per a bany. Lluny des centre de sa cala, on sol haver es canal de navegació, més a la vista. I que hi tornava a embarcar després, un poc abans de sa sortida de Sol.
Passats devers set dies, a uns tres metres de fondària arran vorera, hi vaig veure tirada sa seva politja de proa, a lloc que podia afectar seguretat i vida marina, i una cadena i àncora seva. I es rastre d'escull i posidònia des fons marí que havien triturat, destruït.
Vaig indicar a diversos serveis públics i d'administració dades com sa seva bandera alemanya, sa matrícula, ses coordenades de ses restes, i altres dades útils o fotos detallades de sa proa des veler. Almenys a es serveis que acceptaren sa seva recepció, i no me la negaren.
Em semblà que sa llei mordassa
dificultava mostrar embolics, o com abusos puntuals. De Cala Agulla, maig 2024.
Algunes barquetes auxiliars que desembarquen sovint de nit a platges urbanes em semblen de gent que va a sopar a restaurants o de festa nocturna, no per imprevists... I altres que embarcarien per a festes o itineraris nocturns organitzats a bord. O de tripulants que sovint de nit descansen a terra. Mentre a bord hi pernocta es client, propietari o passatger, que no la governa o maniobra prou bé. I que es matins es tripulants tornen a bord per a navegar.
Ses ones impacten més a sa vorera poc fonda i estreta. S'àncora falla més, garreja, es desplaça pes fons sense enganxar bé. Similar a com fan ses urpes d'un moix que rapinyen i rellisquen. Sobretot si hi ha
poca longitud de cadena i àncora disponible. Poca estesa fregant a s'arena. Que falla més damunt des fons de roca i posidònia i que espenyen, afectant s'entorn natural per a mooolts anys o sempre.
Una altra embarcació embarrancada, es dematí des 23 d'agost de 2021 a Cala Agulla. Supòs que li fallaria s'àncora garrejant i es varament es complicà. Amb una colla i família amb infants a bord que em semblaren estrangers, potser francesos?
Aquí arran vorera és més de risc quan falla s'ancoratge o es fondeig de s'embarcació. I més si és de nit. Aleshores sa nau pot estar mal vigilada, o sense tants recursos humans, ni algú que la governi amb experiència. Ni que conegui es fons, ni vegi bé ses roques, corrents, sa meteorologia i com afecta es racó...
S'embarcació es mou diferent tan aprop des fons i de sa vorera. Una avaria, dubte o error o una lentitud per maniobrar afecta més, sense poder tornar enrere. I encallar es timó, i amb bona sort vara a s'arena. O embarranca, i si hi arriben ses ones pateix vaivé i xocs repetits. A la llarga s'avaria, romp, forada, esmicola...
Sa mateixa embarcació, d'agost de 2021, va ser atesa prest i remolcada amb èxit per Salvament Marítim. I altres diversos i variats serveis o agents van dedicar-hi atencions, i comprovaven si caldria ajudar més, o si hi hauria vessaments, contaminació...
Ses embarcacions grosses que es rompen en bocineus contaminen mooolt! I netejar es seus fems és complicat. A ses voreres de roca poc fondes ses restes es capolen en milers de trossos. Es casc de fibra de vidre i resina sintètica, espumes, tota mena d'objectes, pots de pintura, olis, bateries, bengales, microlectrònica... I amb ses ones arriben i queden acumulats a menys de dos metres de fondària. On es raconets de roca i escletxes els amaguen, incrusten i enterren, triuren, desfan...
Em semblà que no hi hagué ferits i bona sort amb sos residus contaminants. Fotos des mateix accident anterior, d'agost de 2021.
Ses espumes i ses ones dificulten veure i recollir es fems enterrats o incrustats devora de ses rompents i de ses voreres poc fondes. I no els recull gairebé ningú durant anys.
Durant anys ses restes es van capolant, dispersant i contaminant dia a dia discretament, o es desenterren repetit. Destorben es paisatge o impacten a sa vida marina local, sa seguretat des bany...
Bocí des casc d'embarrancat. Encaixonat a uns tres metres de fondària, a sa zona de bany de Cala Agulla.
○■●■●○□□■■■●●●●□○□○
Suggeriment
Vegeu notícies d'un veler a la deriva durant uns dies, a prop des poble d'Alcúdia, a sa vessant litoral de sa Badia de Pollença, devers Es Mal Pas. Que ha acabat encalllat i enfonsat a poca fondària es desembre de 2024.
Clicant a
https://www.ultimahora.es/sucesos/ultim ... l-pas.html
https://www.ultimahora.es/noticias/part ... ndido.html
I aquí baix, foto d'un altre embarrancant fa un any. Per mi que tothom d'abord havia anat a terra, a sopar. En mostrava foto a altres missatges en es fòrum o a premsa forana.
Veler de bandera francesa embarrancat buid durant sa nit abans, d'encara més calma marina. Cala Agulla, desembre 2023.
Es gener s'ajuntament, gestionà i pagà sa neteja, diuen que de més de trenta-cinc mil euros. I no sé si es recuperarien des propietari o algú altre. Vegeu una notícia relacionada,
clicant a
https://www.capvermell.org/index.php/ac ... a-l-agulla
Jo desconec molt des temes nàutics, en general i més de cada cas... Si hi podria haver circumstàncies amb ses que es propietari, o qui fos, potser tendria menys responsabilitats de sa neteja d'un naufragi? Podria ser per motius justificats com de força major, o desgovern a bord, robatori de tota una nau, abandó...? Supòs que tal vegada hi hauria possibles matissos, però desconec més ses particularitats.
Nota: Ses dades informàtiques dets arxius d'imatges corresponen a sa darrera edició/còpia. No coincideixen exactament amb s'original (data i hora de captura, nom d'arxiu...)
Aquest missatge s'aprofita millor si llegint s'és comprensiu i generós. Reeditat aquí mateix, i a sobre del que hi començà com un esbós de guió, més difícil d'entendre que un telegrama. Teclejat amb dificultats ergonòmiques, en un mini teclat tàctil a pantalleta que es penja. En un concert improvisat a dos dits grossos, potser mig coixos, banyats, freds o amb feridetes curant 
S'indiquen els crèdits de text i imatges no propis.
El tex i imatges propis es mostren en obert i públicament aquí amb tots els drets reservats. No copiar-ho, estotjar ni emailar sense permís únic i individual per escrit. Ni a publicacions, xarxes ni missatgeria lucratives i privatives. Mai a Facebook, Meta, Twitter, X, TikTok, Telegram, Signal, Instagram, WhatsApp...