Energia i canvi climàtic

El GOB celebra la decisió de tancament progressiu i definitiu des Murterar.

Sabem que més enllà de l’anunci hi ha un full de ruta perquè això no es quedi en paper banyat. És una passa decisiva per la transició a un model energètic més just i sostenible.

El GOB ja va iniciar al 2010 una campanya reclamant el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar (http://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/07-12-10-el-gob-reclama-un-cop-mes-l-adopcio-d-un-pla-de-tancament-progressiu-del-murterar).

Consideram que a les Illes calia fer un exercici de responsabilitat política i tendir a la producció zero d’electricitat a partir de carbó, ja que és el combustible que més emissions de CO2 genera i aquestes són les principals causants del canvi climàtic.

Així ho reclamàrem també al desembre de 2015 (https://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/el-gob-reclama-la-descarbonitzacio-del-sistema-electric-insular-com-a-pas-indispensable-per-fer-efectiva-la-lluita-contra-el-canvi-climatic) davant del compromís anunciat per part del Govern de redactar una Llei de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic en la que ara estan i estam treballant des de la Xarxa de Sobirania energètica.

Per tant ara celebram una de les decisions més valentes i compromeses en matèria ambiental d’aquesta legislatura. El tema energètic és un tema clau i la transició energètica, un repte que necessita de mesures concretes, fermes i decidides per fer-la amb garanties des de tots els punts de vista.

La clau territorial

La implantació de les renovables que requereix la transició energètica, té en matèria territorial, un dels aspectes claus més controvertits. La implantació sobre superfícies ja urbanitzades i sobre cobertes, autoconsum i espais degradats s’han desenvolupar de manera prioritària a la implantació sobre superfícies en sòl rústic i en tot cas, establir criteris de superfície màxima adaptats a la realitat d’un sòl rústic que en els darrers anys ha perdut un 9% de la seva superfície fèrtil i que continua rebent moltes pressions urbanístiques i turístiques, ambdós usos no propis d’aquest tipus de sòl. Per tant cal apostar per petites superfícies integrades i que responguin a un model de generació distribuïda i no concentrat (tant en propietat com en producció) d’instal·lacions renovables més properes als punts de consum i que no responguin exclusivament a criteris de rendibilitat d’inversors privats (vegeu els criteris elaborats en base a l’anàlisi del projecte de Santa Cirga, per Amics de la Terra, Alcaib,  Som Energia i GOB: https://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/gob-som-energia-alcaib-i-amics-de-la-terra-deixen-clar-el-seu-posicionament-sobre-el-megaparc-fototovoltaic-de-santa-cirga-aixi-no)

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents