Residus

18/10/2012. El GOB tomba els arguments del Consell a favor de la importació de residus.

El GOB denuncia que el Consell no pot tractar els ciutadans com beneïts repartint “confeti” a tort i a dret o assegurant que es “desplegarà un control sobre la premsa internacional”

 

 

 

18/10/2012. El GOB tomba els arguments del Consell a favor de la importació de residus.

El GOB denuncia que el Consell no pot tractar els ciutadans com beneïts repartint “confeti” a tort i a dret o assegurant que es “desplegarà un control sobre la premsa internacional”

_________________________________________________________________________________________

 

D’ençà de l’anunci de la perversa operació d’importació de residus els ciutadans hem reaccionat davant les formes i el fons i sobretot, davant el discurs falsejat, simplista i intencionat que preten vendre la importació de residus com una operació que “farà que Mallorca sigui més sostenible” i ajudarà a “l’economia verda” en paraules del Conseller Company en la seva darrera intervenció parlamentària. Hem vist un desplegament d’esforços polítics per vendre i convèncer de les “bondats” de l’operació, que ja ens agradaria veure en altres qüestions que afecten l’interès general i no en aquest cas, on l’únic beneficiat de l’operació és TIRME i el conglomerat d’empreses que en formen part (ENEL, FCC, Iberdrola i Urbaser) i on encara pretenen fer-nos creure que en sortirem beneficiats perquè no haurem de costejar els increments indecents de tarifes de tractament de residus a que ells mateixos, amb els seus contractes i fórmules administratives, ens han abocat.

 

Realment indignant. Per tot això, el GOB i les entitats que donen suport a la campanya NO volem ser el femer d’Europa hem de fer un esforç per desmentir des de la responsabilitat i el rigor, els arguments amb els que Consell i Govern, alliçonats per TIRME s’esforcen en fer calar als ciutadans i sectors econòmics que miren amb preocupació i desconfiança – i amb tota la raó del món – aquesta nova operació en el negoci del residus en que els únics perjudicats som els ciutadans.

 

Incineració: contaminació i negoci. Tombant els arguments del Consell

 

L’operació que ens presenten com “importació de combustible” és en realitat un negoci privat de compra-venda de residus per a cremar a la incineradora de Son Reus exportant a la població mallorquina els perjudicis ambientals i sobre la salud humana. 

Mira el power point adjunt!

 

 

1. Mallorca NO és una regió avançada mediambientalment:a Mallorca quan més reciclam més pagam!

A Mallorca, els nostres excel·lents gestors polítics, vetllant per l’interès general, han hipotecat el futur de la gestió dels residus als guanys de l’empresa concessionària TIRME. Per fer-ho, autoritzaren la construcció de dues noves línies d’incineració que, ups! sorpresa! avui resulta que estan sobredimensionades (recordau un Palma Arena que és de tot menys un velòdrom, o la pilotada del Palau de Congressos?). Però a més, les pagarem tant si volem com si no volem. I quina és la fórmula per pagar-los: cremar més, perquè TIRME tengui guanys per cremar i per vendre l’electricitat. I alerta! no recicleu molt que tanmateix haureu de pagar més!

On és la lògica d’aquest sistema de gestió de residus si no és a la butxaca de TIRME?

2. Què són exactament els CDR (combustibles derivats de residus)?: Residus

Els CDR no són confeti amb un 50% de paper i teles com la mostra que reparteix el Consell (una bosseta amb fulls de colorins). NO!

Els CDR tenen estandaritzada la seva composició amb un 31% de plàstic i un 30% d’altres que poden contenir de tot (excepte residus perillosos) inicialment. El paper i fusta només representa poc més del 20% de la seva composició. No és renovable, ni biomassa. Conté clor, orígen de les dioxines en el procés de combustió, sofre i metalls pesants com el mercuri amb efectes provats sobre la salut humana i la incidència de càncers i malalties respiratòries (veure informe Incineración y Salud humana, de Greenpeace)

3. Perquè TIRME vol importar residus? Ingressos extraordinaris (per TIRME)

Els països exportadors els paguen per transportar i cremar els seus residus aquí? quins costos no s’esmenten que justifiquin que els surti més barats aquest sensesentit ambiental que tractar-los o cremar-los al seu propi país?

TIRME ingressa per tant:

1. per importar-los

2. per cremar-los: a través de la tarifa que seguirem pagant tots els ciutadans. Que quedi clar! Pagarem per cremar residus d’altres països! i no només econòmicament, pagarem també amb la salud humana i el nostre mediambient.

3. cobraran per vendre l’electricitat que generen a partir de cremar-los, a un preu primat perquè es consideren “renovables”

4. cobraran de la venda dels drets d’emissions que no gastin perquè cremen un producte que té un 20% que es considerat biomassa i que no computa als càlculs d’emissions

4. Perquè TIRME vol importar residus? Balanç comercial i fiscal positiu (per TIRME)

Cal mirar prim els càlculs de la balança comercial i fiscal que fa TIRME plena de falsedats. La més fonamental: que la importació de residus implicarà la disminució d’importació de carbó per a generació elèctrica: FALS.

5. Perquè TIRME vol importar residus?Mallorca no deixarà de consumir carbó

El sistema elèctric de les Balears, tal i com està previst en el Pla Director Sectorial Energètic, seguirà prioritzant la producció d’electricitat al Murterar per qüestions purament econòmiques. El kWh generat amb carbó és el més barat i per tant, el que primer es ven alhora de cobrir la demanda energètica. Tècnicament a més, no es factible que el Murterar funcioni a més baix rendiment. No és modulable.

6. Energia i emissions: si produim més kWh incinerant, emetrem més GEH i, a més, altres partícules altament tòxiques

Una conseqüencia de lògica aplastant. Incrementar producció elèctrica és incrementar emissions de gasos d’efecte hivernacle, però a més, si ho feim a través de la incineració de residus, general altres contaminats com les dioxines i furans i uns residus que també hem d’ubicar: les cendres i escòries.

7. Pla de vigilància ambiental: un engany més al ciutadà

L’operació d’importar residus duu associat un “pla” per vigilar la qualitat dels residus en orígen. Qui ho pagarà, qui ho certificarà?

8. El que no es diu: com es fixen els límits d’emissions

Metges i professionals de la salut reafirmen que hi ha un reconeixement internacional del món científic en assegurar que la incineració causa afectacions a la salut amb nombrosos estudis científics que ho corroboren – estudis publicas en revistes o organismes de rigor científic reconeguts pel món científic.

A Mallorca, exigim que s’apliqui el principi de precaució i que l’objectiu polític i públic sigui minvar els riscos a l’exposició als contaminants derivats de la incineració.

9. Importar residus és la pitjor solució ambiental, econòmica (excepte per a TIRME) i de salut: l’alternativa existeix

L’objectiu ha de ser redefinir les infrastructures del Pla Director Sectorial de RSU (ara en procés de modificació) a partir dels criteris de proximitat, suficiència i simplificació tecnològica, apostant per la minimització dels residus generats (polítiques de “residu mínim”), tractament de la fracció orgànica (plantes de compostatge) recuperació del màxim de residus d’envasos (implantació dels Sistemes de devolució, dipòsit i retorn d’envassos SDDR, ara només un 6% dels residus d’envasos generats es recicla) i l’estabilització de les fraccions residuals destinades a abocament. D’aquesta manera, es podria plantejaar el tancament progressiu de les línies d’incineració: un sistema amb el mínim de rebuig i sense incineració. És l’opció més lògica tant des del punt de vista ambiental com econòmic (excepte per TIRME)

 

La campanya continua. Objectiu: difusió.

 

L’objectiu ara és la difusió d’aquesta informació, des del rigor i la responsabilitat, perquè tots aquells sectors sensibles al despropòsit plantejat pel Consell de Mallorca i Govern tenguin informació contrastada per a posicionar-se en relació a la possibilitat que Mallorca es converteixi en el femer d’Europa, avaluant totes les possibles implicacions econòmiques, d’imatge, socials i ambientals.

 

Per tot això, la informació es farà arribar,a part del món periodístic, al sector turístic, al sector educatiu i a la població en general per a que puguin opinar tenint a l’abast tota la informació.

 

També es farà arribar als diputats dels diferents grups polítics amb representació parlamentària, per a que exerceixin els seus vots a la Llei que ha de possibilitar la importació de residus des de la responsabilitat.

 

http://novolemserelfemerdeuropa.wordpress.com/

Tags: Incineració,, No volem ser el femer d'Europa, residus

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents