Territori i urbanisme

12/11/10 El GOB insisteix en la inviabilitat del projecte de Son Bordoi

Les modificacions al projecte de Son Bordoi són una rentada de cara d’un projecte molt dur des del punt de vista territorial.

Dilluns, 12 de novembre de 2010

Al·legacions del GOB a la modificació de les NNSS i CC de Son Bordoi

El GOB insisteix en la inviabilitat del projecte de Son Bordoi
Les modificacions al projecte de Son Bordoi són una rentada de cara d’un projecte molt dur des del punt de vista territorial.


Avui matí el GOB ha remès al Govern, l’escrit d’al·legacions que ha elaborat a les modificacions de les Normes Subsidiàries i Complementàries de  Son Bordoy, derivades del primer període d’exposició pública i de l’Acord del Ple de l’Ajuntament de Palma del mes de gener.

El GOB reclama la no aprovació definitiva de les NNSSiCC de Son Bordoy i que es retiri el projecte de Son Bordoi, tant pels seus impactes com per les deficiències tècniques del projecte.

Com a alternativa el GOB insisteix un cop més en que cal una altra política d’habitatge que posi al mercat com a habitatges de protecció oficial  els  pisos construïts –i encara buits- que hi ha a la Ciutat.

VIALS D’ACCÉS – MOBILITAT
El projecte de Son Bordoi, tot i les noves propostes de vials que reflecteix el nou projecte continua sense tenir els accessos resolts. El projecte preveu un vial de connexió directa amb la Ma19 que ha estat qualificat pels tècnics del Departament de Carreteres del Consell de Mallorca com a “tècnicament inviable”. A més, el Pla Director Sectorial de Carreteres, en la seva fase de diagnòstic determina que la carretera Ma-19 ja assoleix actualment la seva capacitat màxima amb la qual cosa no és aconsellable sobrecarregar-la amb un nou fluxe de cotxes d’entrada a la urbanització projectada de Son Bordoi. Altrament l’enllaç amb la futura prolongació de la ronda de llevant té un impacte paisatgístic molt greu i condemna el futur de l’area rural colindant amb el sector de sòl urbanitzable. En aquest sentit a més, és evident que fins que el Consell de Mallorca no executi l’obra prevista de prolongació de la ronda de llevant i atenent la inviabilitat de l’accés directa a la urbanització des de la M19, la urbanització de Son Bordoi no té cap més accés que no sigui el del propi viari urbà.

En aquest sentit per tant, el projecte no compleix un altre dels acords presos pel Ple de l’Ajuntament de Palma en el seu informe en relació als accessos i mobilitat al Molinar, i això és, que el Consell de Mallorca tengui resolts els accessos a la barriada del Molinar abans de finalitzar el creixement urbanístic d ela RES de Son Bordoi i que el Govern de les Illes Balears, garanteixi la connexió de Son Bordoi amb la Via de Cintura i amb el nou enllaç amb la Ma-19 (rotonda de Son Parera).

APARCAMENTS
En les primeres al·legacions presentades al mes de gener pel GOB, ja s’exposava que el projecte d’urbanització no respecta les dotacions mínimes d’espai per a aparcament, que el PGOU de Palma estableix en un mínim d’1 aparcament per als habitatges de promoció pública i 1,5 per a cada habitatge de preu lliure. Aquest aspecte segueix sense quedar garantit en el nou projecte presentat.

SERVEIS URBANÍSTICS BÀSICS
No queda justificat si les xarxes de pluvials i abastament d’aigua existents podran donar servei a la nova urbanització.

CONTAMINACIÓ ACÚSTICA DEL SECTOR
El sector no compleix, pel que fa als requeriments relatius als nivells de renou compatibles amb l’atorgament de llicències, ni amb la normativa estatal – Llei 37/2003, de 17 de novembre, del Soroll (BOE nombre 276,de 18.11.2003).Reial decret 1513/2005, de 16 de desembre, referent a l’avaluació i gestió del soroll ambiental (BOE núm. 301, de 17.12.2005),Reial decret 1367/2007, de 19 d’octubre, pel qual es desenvolupa la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del Soroll, referent a zonificació acústica, objectius de qualitat i emissions acústiques, norma que ha estat aprovada a proposta dels Ministeris de Medi ambient i de Sanitat i Consum (BOE núm. 254, de 23.10.2007) – ni amb l’autonòmica Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears (BOE núm. 97, de 23.04.2007) – per tant, a hores d’ara, l’Ajuntament no podria concedir les llicències de construcció deixant un cop més palesa la inviabilitat del projecte.

UN PROJECTE URBANÍSTIC INVIABLE A I PER A L’ÀREA RURAL DE SON BORDOI
Son Bordoy és un sector de sòl urbanitzable no programat de 112.882 m2, que a dia d’avui és encara una àrea rural, amb usos agrícola-ramaders a l’horta de Palma darrera el Molinar. La seva ubicació és privilegiada per l’accés directe a l’autopista de llevant i la via de cintura de Palma; just allà on s’ajunten.

Tal i com es desprèn del contingut de les al·legacions, els impactes (ambientals, territorials, paisatgístics, …) són massa elevats i el projecte conté deficiències que fan inviable aquest projecte urbanístic en aquesta ubicació.

PER UNA NOVA POLÍTICA D’HABITATGE QUE NO IMPLIQUI MÉS CONSTRUCCIÓ
És evident que, en general, el Govern ha errat amb la política d’habitatge incentivant més construcció i, concretament, que el projecte de Son Bordoi és un monumental error.
Així ho ha denunciat el GOB des de l’impuls per part del govern Antich de la Llei Carbonero, per a la reserva estratègica de sòl per a edificis de nova construcció destinats a habitatge a preu taxat. En aquell moment el GOB ja va plantejar una alternativa per a impulsar la política d’habitatge i continuam defensant-ta. Amb l’estoc d’habitatges buits ja existents i l’edificabilitat permesa és més que suficient per a promoure polítiques de rehabilitació i consolidació urbana.

Aquesta proposta coincideix amb el “Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación” del Ministeri d’Habitatge del govern de Madrid, que possibilita el finançament públic d’habitatges protegits (HPO) mitjançant l’adquisició d’habitatges existents. Aquesta mesura, justificada al Pla per “la conjuntura econòmica del sector” de la construcció (a la seva disposició transitòria primera) serviria per crear una reserva pública d’habitatges a partir de l’estoc d’habitatges buits existents, sense necessitat de construir-ne més de nous. Aquesta mesura possibilita als promotors amb un gran estoc d’habitatges de preu lliure, acollir-se a la seva qualificació com habitatges protegits.

Tags: llei carbonero, palma, son bordoi

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents