Dimarts, 18 Agost 2009 01:00

18/08/09 El GOB insisteix en la desclassificació de la urbanització de Vallgornera

Una vegada més, el GOB reitera aquesta petició al Departament de Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca, posant de manifest, a banda dels valors naturals, la presumpta infracció de la normativa urbanística en les llicències que l'Ajuntament de Llucmajor ha anat concedint en els darrers anys.

18 d'agost de 2009

EL GOB INSISTEIX EN LA DESCLASSIFICACIÓ DE LA URBANITZACIÓ D'ES PAS DE VALLGORNERA.
Una vegada més, el GOB reitera aquesta petició al Departament de Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca, posant de manifest, a banda dels valors naturals, la presumpta infracció de la normativa urbanística en les llicències que l'Ajuntament de Llucmajor ha anat concedint en els darrers anys.


El GOB ha demanat en reiterades ocasions en els darrers anys, la desclassificació de la urbanització d'Es Pas de Vallgornera. Consideram que hi ha motius urbanístics com motius de preservació d'un entorn encara no desenvolupat, envoltat del LIC i que confronta amb una reserva marina per mar, i on s'hi ubica una de les joies del món de l'espeleologia i un patrimoni natural excepcional: la Cova d'Es Pas de Vallgornera, també LIC. La més recent de les peticions de desclassificació es va fer en les al·legacions a l'aprovació inicial de la modificació del Pla Territorial de Mallorca aprovada pel ple Consell de Mallorca el 11 de juliol de 2008, de les que encara no hem rebut contesta.

La urbanització d'Es Pas de Vallgornera va ser promoguda per una promotora belga als anys 60 i després d'anys d'estar aturada fins que entre el 2001 i 2002 es va reactivar els procés d'urbanització i la construcció d'habitatges. L'execució de les obres de la urbanització pot provocar i de fet, provoca, que la cova es vegi afectada, per vibracions, petits desprendiments, filtracions, etc.

LES IL·LEGALITATS URBANÍSTIQUES

Llicències irregulars a la urbanització d'Es Pas de Vallgornera.
Tenim constància que l'Ajuntament de Llucmajor ha donat, durant els passats anys i recentment, llicències per a la construcció d'habitatges a la urbanització d'Es Pas de Vallgornera, tot i saber, que no podrien disposar de final d'obres per la manca de clavegueram.

Manca dels serveis urbanístics bàsics
Precisament la manca de clavegueram implica que la urbanització no disposa dels serveis bàsics per ser considerada com a sòl urbà. Aquesta mancança afecta també a les urbanitzacions de Vallgornera Nou i Cala Pi, urbanitzacions ja molt més desenvolupades tot i l'esmentada irregularitat.

La urbanització no disposa d'alguns dels serveis urbanístic bàsics necessaris per donar serveis a les edificacions existents o a les que Normes Subsidiàries del municipi habilitin construir i mantenir la classificació com a sòl urbà. El principal problema: el clavegueram. La urbanització no disposa d'aquest servei urbanístic bàsic, l'evacuació d'aigües residuals.  A banda d'això no disposa tampoc de les voravies construïdes i la majoria dels habitatges existents tenen encara el comptador d'obra per la impossibilitat d'adquirir la cèdula d'habitabilitat. Per tot això, incompleix diversos preceptes de la normativa urbanística que impedeixin que s'hi puguin autoritzar llicències de construcció:

  • Infracció de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible de les Illes Balears
  • Infracció de l'article 12 de la Llei del Sòl 8/2007
  • Infracció de la Norma 11.1 del Pla Territorial de Mallorca
  • Infracció de la Norma 11.3 del Pla Territorial de Mallorca

UN CLAVEGUERAM SENSE DEPURADORA?
Sembla que darrerament, es pretén donar el vistiplau des de la Conselleria de Medi Ambient a la construcció del clavegueram que donaria servei a les cases existents a les urbanitzacions de Cala Pi, Vallgornera i Es Pas de Vallgornera, sense saber encara on s'ubicaria la depuradora per al tractament d'aquestes aigües residuals, un tema delicat si tenim en compte el grau de protecció de tot l'entorn de la urbanització.

Evidentment, cal resoldre la problemàtica dels habitatges existents, especialment a Cala Pi i Vallgornera, però consideram que seria un error, consolidar definitivament el desenvolupament de la urbanització d'Es Pas de Vallgornera.

LA DARRERA TACA SENSE DESENVOLUPAR QUE QUEDA D'UNA URBANITZACIÓ SALVATGE DE LA COSTA.
En aquests moments, la urbanització d'Es Pas de Vallgornera no es troba desenvolupada, tal i com es pot apreciar a les imatges adjuntes de l'entorn i en concret, de la zona d'Es Pas de Vallgornera. Veïna de les urbanitzacions de Cala Pi i Vallgornera Vell, urbanitzacions ja gairebé desenvolupades al 100%, Es Pas de Vallgornera, representa la darrera taca que encara es pot preservar d'una urbanització salvatge de la costa. Una zona d'especial valor si tenim en compte que es troba envoltada de LICs i d'un especialment important com és la Cova d'Es Pas de Vallgornera.


LA NECESSITAT DE PROTEGIR LA COVA
En aquest cas, la manca en concret de clavegueram, pot afectar negativament la Cova d'Es Pas de Vallgornera. La Cova d’es Pas de Vallgornera, descoberta l’any 1968 quan s’excavava un pou negre, és la cavitat subterrània de major desenvolupament de les Balears. Fins ara s’hi han explorat i cartografiat més de 50 quilòmetres de galeries, per part de diverses entitats espeleològiques.

A més a més de constituir un exemple espectacular de formació càrstica, la cavitat presenta també una importància biològica remarcable, amb la presència de diverses espècies d’invertebrats troglobis. Des del punt de vista paleontològic, destaca fins ara la localització de nombrosos restes de Myotragus.

La cova fou proposada com a LIC (Lloc d’Interès Comunitari) l’any 2007, al igual que altres coves importants de les Balears.

Llegir 676 vegades Darrera modificació el Dimarts, 23 Juny 2015 22:29

festedelgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.