Territori i urbanisme

El GOB adverteix que el PIAT converteix tota la illa en un territori al servei del turisme.

Consideram que el discurs triomfalista de racionalització de l’activitat turística amb que avui s’ha presentat el PIAT és totalment fals

Avui el Consell de Mallorca ha presentat el PIAT (Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics). En primera instància cal dir que com a «àmbit turístic» considera tota la illa.

Pot semblar una evidència per alguns, però fins fa poc els POOT regulaven l’activitat turística en les zones turístiques litorals que era on majoritàriament es concentrava l’activitat turística, ara, amb el PIAT tota la Illa esdevé zona turística a intervenir, zones litorals, zones urbanes i sòl rústic.

Mapa de les zones turístiques definides pel POOT abans que tota la illa es consideràs un tot-u turístic

 

En aquest aspecte hi té molt a veure la irrupció del lloguer vacacional d’habitatges que ha introduït els usos turístics en les àrees abans previstes per a usos residencials pervertint els principis que fins ara havien regit la planificació territorial i urbanística.

Al 2005 Matas legalitza l’allotjament turístic a habitatges unifamiliars. El 2017 Armengol legalitza l’allotjament turístic a pisos. Matas i Armengol rompen la zonificació entre espais residencials i espais turístics i ara el PIAT del Consell de Mallorca, amb Miquel Ensenyat cristalitza la colonització turística de tot el territori.

Alguns dels aspectes que consideram més preocupants:

  • El criteri que regeix el PIAT d’equilibri territorial. Deixa clar que l’ànim del Pla és uniformitzar l’activitat turística arreu del territori. És com el concepte de desestacionalització: un argument per a generar més oferta turística en els mesos o en els llocs (en aquest cas) on encara no s’hi ha desenvolupat prou, i això, en una illa ja globalment saturada, amb infrastructures saturades, amb problemes greus d’accés a l’habitatge, amb un desplaçament real de les persones residents, etc.
  • El sòl rústic general queda totalment desprotegit davant la terciarització dels seus usos malgrat la restricció que afectarà les noves construccions. Amb el que hi ha construït, hi ha oferta suficient per convertir el sòl rústic en un gran hotel. Cal recordar que, segons dades del propi Consell, prop del 40% de l’oferta de lloguer turístic es fa al sòl rústic i d’aquesta més d’un 50% es situa a sòl rústic general.
  • El sostre de places implica dos turistes per cada habitant de Mallorca. Una dada a dia d’avui ja superada1 i insostenible. Si fa dos anys (2016), a totes les illes hi havia 429.000 places a totes les illes, ara es fixa un sostre només per Mallorca de 430.000 (que són les places hoteleres existents + els habitatges de lloguer turístic existents + la borsa de places)

A l’espera d’estudiar la proposta amb més profunditat, des del GOB consideram que el discurs triomfalista de racionalització de l’activitat turística amb que avui s’ha presentat el PIAT és totalment fals, ja que aquesta planificació territorial es traduirà amb la consolidació de la Mallorca turística i la inducció i penetració de l’activitat turística en àmbits que fins ara, la infdústria turística encara no havia tengut ocasió de colonitzar.

Tags: consell de Mallorca, lloguer vacacional, massificació turística, PIAT, zonificació

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents