Dimarts, 10 Gener 2017 11:19

El GOB demana que es descarti l'execució del nou vial projectat a Costitx

El GOB critica que l'Ajuntament dugui a ple el plec de clàusules per les obres de la primera fase del Vial de Ronda sense tenir garantida la disponibilitat del cost total de tot el Vial.

 

El GOB va presentar al mes de gener de l'any passat al·legacions a les modificacions de l'adaptació de les NNSS de Costitx al Pla Territorial de Mallorca. El document de les NNSS tenia previst un nou vial a la façana est del municipi vinculat a la construcció d'un aparcament al sòl rústic i al desenvolupament d’un nou urbanitzable al que preveu que doni accés. Un dels principals arguments exposats pel GOB era l'impacte visual i paisatgístic sobre la postal més emblemàtica de Costitx. La construcció de la ronda afectaria una de les imatges més característiques del municipi de Costitx, la garriga del puig de l’Antigó

Vista del municipi que quedaria destrossada per la construcció del vial que bordejaria la part est del municipi. 

Fruit de les al·legacions presentades que l'Ajuntament va estimar parcialment, es va descartar l'aparcament en sòl rústic i s'han fet altres modificacions que disminueixen l'impacte d'aquesta nova infrastructura. Tot i això, els arguments de millora de la mobilitat, descongestió del centre, i fins i tot de dinamització turística que l'Ajuntament exposa, són arguments fàcilment rebatibles i que no justifiquen en absolut l'elevat impacte del projecte. Les problemàtiques de circulació actuals del municipi, un dels principals arguments exposats per l'Ajuntament, es podrien resoldre únicament amb una reordenació de la mobilitat interna del municipi

Un nou urbanitzable i el futur desenvolupament de noves bosses de creixement, el vertader motiu i la conseqüència inevitable.
A l'actual modificació de les normes queda clar que la construcció del vial va associada a la urbanització identificada com URB-01. De fet, la reordenació urbana del nucli urbà de Costitx inclou una ampliació de sòl urbà amb la consolidació del sòl urbanitzable previst URB-01 situat entre el cas antic i el traçat del nou vial. El desenvolupament d'aquest nou sòl urbanitzable crearia una zona d'interferència visual entre la zona natural d’alzinar que es qualifica d’interès paisatgístic per la present modificació de NNSS i el nucli urbà.
La construcció de la ronda a més, induirà inevitablement el futur desenvolupament urbà de les bosses de sòl entre l'urbà i el vial que quedaran condemnades amb la construcció d'aquesta infraestructura i que són fàcilment identificables en la visualització de la projecció del vial (figura 2)

Projecció del vial

 


Només es té finançament per una part del vial.
Un altre qüestió que el GOB va posar damunt de la taula és que l’execució d'aquest vial no tenia pressupost municipal. El cost de la infrastructura estava pressupostat en prop de 700.000 euros. D'aquests, el Consell de Mallorca, subvencionarà prop de 145.000 euros que l'Ajuntament vol fer servir per licitar les obres d'una primera fase del projecte sense tenir, a hores d'ara garantit el finançament i per tant l'execució del 100%. Aquesta primera fase, no resol cap dels problemes que l'Ajuntament pretén solucionar amb el vial i a més, ens podríem trobar amb unes obres començades eternament i una execució que s'aniria dilatant en el temps sempre i quan es trobés finançament però que un cop iniciada ja representaria un impacte irreversible.

 

Llegir 2272 vegades Darrera modificació el Dimarts, 24 Gener 2017 18:49

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.