Territori i urbanisme

El GOB celebra que l’ITS no es destini més a promoció ni projectes turístics, però segueix alertant de la inversió en infraestructures i promoció immobiliària

El GOB va abstenir-se en la votació del darrer Ple de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS): celebram els avanços cap a la desturitització de les inversions, però seguim qüestionant els fons i les formes en l’aplicació de l’impost.

El GOB va participar divendres de les sessions del Comitè Executiu i Ple de la Comissió de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). En el Ple es va aprovar que pràcticament un 50% del fons total recaptat es destini a millores en les infraestructures d’abastament d’aigua (29 milions per a 14 projectes); el segon eix prioritari serà el de la mobilitat sostenible, incorporant les obres del tren de llevant; el tercer propòsit serà destinar un 23% a habitatges; i com a quart propòsit va aparèixer la creació de la facultat de Ciències de la Mar a la UIB.

El GOB celebra que el Govern hagi atès algunes de les nostres peticions, després de la feina insistent de les entitats ecologistes al sí de la Comissió, d’ençà 2016. Especialment, ens felicitam de que s’hagi decidit finalment no dedicar ni un euro de l’impost a projectes turístics ni de promoció publicitària. Tanmateix, seguim demandant que es posin en pràctica la totalitat de les nostres peticions, tant respecte dels procediments de presa de decisions i com d’aplicació amb rigorositat de les prioritats d’inversió del fons de l’ITS. Aquest exercici de millora la governabilitat d’un impost tan essencial com és l’ITS servirà, fent-se així, per abordar qüestions crítiques que afecten l’estat de conservació del nostre patrimoni natural i cultural, vers l’aplicació de mecanismes de transició ecosocial.

Agraint les millores però recordant la totalitat de les nostres demandes, ens hem abstingut en la votació del Pla Anual de l’ITS pel 2023. Reiteram que cal aprofundir en la transparència i en el rigor en el finançament de projectes amb el fons de l’ITS. A tall d’exemple i per contribuir a avançar en el debat pel que fa a la inversió en habitatge, consideram que pot contribuir a la transició ecosocial, però dedicant-ho a “inversió en rehabilitació d’habitatges destinats a lloguer social amb criteris de sostenibilitat energètica”, tal i com es va redactar en un primer moment la disposició final segona de la Llei 6/2017.

Tags: impost turisme sostenible

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents